FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Austrija podržava RH na putu u EU

ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Beč podržava Zagreb u približavanjuEU-u, a Hrvatska poziva austrijske gospodarstvenike na pojačanoulaganje u zemlju, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader nakonsastanka s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom u petak uZagrebu.
ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Beč podržava Zagreb u približavanju EU-u, a Hrvatska poziva austrijske gospodarstvenike na pojačano ulaganje u zemlju, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanka s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom u petak u Zagrebu.

Prema Sanaderovim riječima, Schuessel smatra "da EU bez Hrvatske nije kompletna", a austrijska je podrška Zagrebu osobito važna jer će Austrija 1. siječnja 2006. preuzeti polugodišnje predsjedanje Unijom.

"Tada ćemo, siguran sam, biti već u dobroj fazi približavanja Europskoj uniji", rekao je hrvatski premijer.

Novinare je zanimalo kakvi će biti austrijski argumenti na sljedećem sastanku radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine, odnosno 13. lipnja na sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a, o hrvatskom ispunjavanju jedinog preostalog uvjeta za početak pristupnih pregovora s Unijom, lociranjem odnosno uhićenjem odbjeglog generala Ante Gotovine.

Schuessel je rekao kako se Akcijski plan hrvatske vlade pokazao učinkovitim instrumentom za dokazivanje te suradnje.

I predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u službeni posjet Wolfganga Schuessela, priopćeno je iz ureda predsjednika Sabora, a najvažnija tema razgovora bila je suradnja Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Predsjednik Sabora je istaknuo da Hrvatski sabor i sve najvažnije hrvatske političke stranke daju punu potporu Vladi u pogledu približavanja Hrvatske Europskoj uniji, pa i u jedinom spornom slučaju suradnje s Haškim sudom, kaže se u priopćenju.

U pogledu suradnje s Haškim sudom kancelar Schuessel je izrazio podršku suradnji, ali je rekao kako se ne smije dopustiti kolektivna krivnja, odnosno da cijela zemlja ispašta zbog jednog slučaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙