FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijski ulagači okreću se jugoistočnoj Europi

BEČ, 10. svibnja 2005. (Hina/APA) - Težište zanimanja austrijskihulagača nedvosmisleno je prošle godine preusmjereno na jugoistočnuEuropu pa je više od polovine ukupnih stranih ulaganja u 2004. otpaloupravo na tu regiju, konstatirala je u utorak Austrijska narodnabanka.
BEČ, 10. svibnja 2005. (Hina/APA) - Težište zanimanja austrijskih ulagača nedvosmisleno je prošle godine preusmjereno na jugoistočnu Europu pa je više od polovine ukupnih stranih ulaganja u 2004. otpalo upravo na tu regiju, konstatirala je u utorak Austrijska narodna banka.

Austrijska su poduzeća u 2004. s investicijskim volumenom od 5,8 milijardi eura tek za dlaku zaostala za rekordnom vrijednošću izravnih ulaganja ostvarenom 2000.

"Austrijsko gospodarstvo nastavilo je graditi svoju poziciju u srednjoj i istočnoj Europi", konstatirala je Austrijska narodna banka, dodajući da je austrijskim ulagačima trenutno posebno privlačan jugoistok Europe.

Poziciju najzanimljivijeg odredišta zauzima Rumunjska s 1,7 milijardi eura, dok drugo mjesto dijele nova članica EU Slovenija i zemlja-kandidatkinja Hrvatska s po 220 milijuna eura austrijskih ulaganja.

Prošle godine ulaganja u tradicionalne ciljne regije Poljsku, Slovačku i Češku nisu bila jako visoka u usporedbi s ranijim godinama i samo je Mađarska sa 660 milijuna eura dosegnula višu poziciju u statistici ciljanih zemalja.

U Srbiji i Crnoj Gori prvi je puta dosegnuta rekordna vrijednost od 150 milijuna eura a kupovina Albanske štedionice prvi je puta uvrstila Albaniju na popis ciljnih zemalja austrijskih inozemnih ulaganja.

Pokretačka je snaga ulagačkih aktivnosti - izuzme li se OMV - ponovno bio austrijski financijski sektor, koji sustavno širi svoje aktivnosti u srednjoj i istočnoj Europi. Trgovina, e-trgovina, industrija građevinskih materijala i prehrambenih namirnica također su realizirali veće projekte u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙