FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: razmjena s Hrvatskom 22 posto ukupne trgovine sa svijetom

SARAJEVO, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska je s udjelom nešto većimod 22 posto u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovinesa svijetom i tijekom prva četiri mjeseca ove godine zadržala pozicijunajvažnijeg trgovinskog partnera te zemlje.
SARAJEVO, 13. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska je s udjelom nešto većim od 22 posto u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa svijetom i tijekom prva četiri mjeseca ove godine zadržala poziciju najvažnijeg trgovinskog partnera te zemlje.

Prema podacima koje je novinarima u petak u Sarajevu predstavio potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) Petar Milanović, BiH je od siječnja do kraja travnja iz Hrvatske uvezla robe u vrijednosti nešto većoj od 648 milijuna konvertibilnih maraka (oko 331 milijun eura), dok je izvoz u Hrvatsku dosegnuo iznos od gotovo 238 milijuna KM (121 milijun eura).

U odnosu na ukupni obujam razmjene između Hrvatske i BiH u iznosu od 887 milijuna KM (453 milijuna eura), Srbija i Crna Gora kao prvi sljedeći vanjskotrgovinski partner BiH bilježi gotovo dvostruko manju robnu razmjenu, od 485 milijuna KM (248 milijuna eura).

Tek neznatno manji obujam trgovinske razmjene BiH ima s Njemačkom kao trećim najvažnijim vanjsko-trgovinskim partnerom, dok su Slovenija i Italija na četvrtom odnosno petom mjestu sa po približno 200 milijuna eura ukupne međusobne robne razmjene.

Prema podacima VKT, BiH više od polovice vanjskotrgovinske razmjene ostvaruje sa zemljama Europske unije, dok se na razmjenu sa zemljama s kojima postoji sporazum o slobodnoj trgovini, među kojima je i Hrvatska, odnosi oko 37 posto te razmjene.

Analize koje je iznio Milanović ukazuju kako gospodarstvo u BiH tijekom prvog tromjesečja ove godine uspjeva zadržati ritam povećanja izvoza i smanjenja vanjskotrgovinskog deficita iako je on još uvijek velik.

Od siječnja do travnja izvoz iz BiH rastao je po stopi većoj od 26 posto, dok je uvoz rastao za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pokrivenost uzvoza izvozom u prva četiri mjeseca iznosila je 37,7 posto.

Vanjskotrgovinski deficit u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 568 milijuna KM, dok je prošle godine u istom razdoblju iznosio 601 milijun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙