FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavni odbor SDS-a protiv reforme policije u BiH

BANJA LUKA, , 11. svibnja 2005. (Hina) - Glavni odbor Srpskedemokratske stranke (SDS) zaključio je nakon zasjedanja u utorak dareforma policije u BiH mora biti utemeljena na "ustavnoj podjelinadležnosti" te da eventualne policijske regije "moraju uvažavatimeđuentitetske crte razdvajanja u BiH".
BANJA LUKA, , 11. svibnja 2005. (Hina) - Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) zaključio je nakon zasjedanja u utorak da reforma policije u BiH mora biti utemeljena na "ustavnoj podjeli nadležnosti" te da eventualne policijske regije "moraju uvažavati međuentitetske crte razdvajanja u BiH".

Prema večeras utvrđenim zaključcima odluke o reformi policije moraju se donositi u Parlamentu Republike Srpske (RS), a mogući prijenos policijskih nadležnosti na državu BiH mogao bi se preispitati i na referendumu u RS ukoliko se za to izjasni većina parlamentarnih stranaka.

Glavni odbor SDS smatra da su prijedlozi mogućih rješenja reforme policije u dijelu političkog nadzora i operativnog upravljanja, kakvi su utvrđeni u pregovorima na Vlašiću, nedorečeni te da ne predstavljaju odgovarajuću zamjenu za instituciju MUP-a RS na kojeg srpski entitet ima pravo prema ustavima BiH i RS.

"SDS podržava reformu policije koja podrazumijeva ustavnu i funkcionalnu ulogu MUP-a, sa strukturom organizacije i nadležnosti primjerenih potrebi postojanja institucija u entitetima za provođenje zakona, s nadležnošću i organizacijom na administrativno teritorijalnom području RS, koja je oslobođena svih političkih utjecaja"- precizira se u večerašnjim Zaključcima ove stranke.

Zaključcima koje je u utorak uvečer utvrdio Glavni odbor SDS-a praktično se anuliraju rezultati usuglašavanja parlamentarnih stranaka BiH o reformi policije od prije nepuna dva tjedna na Vlašiću kada je dogovoren prijenos nadležnosti entitetskih policija na državnu razinu, a također i regionaliziranje policije koje obesnažuje sadašnje administrativne granice Federacije BiH i Republike Srpske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙