FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament Republike Srpske odbacio prijedlog reforme policije BiH

BANJA LUKA, 31. svibnja 2005. (Hina) - Zastupnici Parlamenta RepublikeSrpske (RS) u ponedjeljak navečer su na posebnom zasjedanju odbacilipredloženi koncept reforme policije BiH unatoč upozorenjimapredstavnika međunarodne zajednice da će takva odluka izazvatisankcije, a RS odvesti u izolaciju.
BANJA LUKA, 31. svibnja 2005. (Hina) - Zastupnici Parlamenta Republike Srpske (RS) u ponedjeljak navečer su na posebnom zasjedanju odbacili predloženi koncept reforme policije BiH unatoč upozorenjima predstavnika međunarodne zajednice da će takva odluka izazvati sankcije, a RS odvesti u izolaciju.

Čak 62 zastupnika od 76 nazočnih podržalo je zaključak po kojem je za RS neprihvatljiv svaki model organiziranja policije u BiH koji bi ignorirao entitetske crte razgraničenja.

Parlament je usvojio zaključke u kojima ponavlja svoju opredijeljenost za reformu policijskih struktura u BiH 'u okvirima ustava RS i BiH', te da se pregovori o reformi policije trebaju nastaviti u institucijama RS i BiH.

Zaključci Parlamenta RS u cjelosti ignoriraju tri načela EU za reformiranje policije koja su uvjet za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj Uniji. Ti uvjeti su formiranje funkcionalnih policijskih regija koje ne uvažavaju entitetske crte razdvajanja i koje su utemeljene na profesionalnim kriterijima, uklanjanje političkog utjecaja iz rada policije i prihvaćanje nadležnosti države BiH u svim zakonodavnim i proračunskim pitanjima rada policije .

Parlament srpskog entiteta usvojio je navedene zaključke nakon izlaganja premijera RS Pere Bukejlovića koji je ponovio da Vlada RS ostaje pri zahtjevu za reformom policije 'u okviru ustava BiH i RS' koji jamči funkcioniranje MUP RS na cjelokupnom administrativnom području srpskog entiteta u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙