FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nikotinsko cjepivo pomaže pušačima u odvikavanju

ORLANDO, 15. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Eksperimentalno cjepivoprotiv nikotina pomaže pušačima da se odviknu od cigareta, izvijestilisu u subotu švicarski istraživači.
ORLANDO, 15. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Eksperimentalno cjepivo protiv nikotina pomaže pušačima da se odviknu od cigareta, izvijestili su u subotu švicarski istraživači.

Premda su još potrebna opsežnija istraživanja, prvi testovi pokazuju da se 40 posto pušača uspjelo odviknuti od pušenja u roku od šest mjeseci nakon primanja cjepiva, rekli su istraživači.

Biotehnološka tvrtka Cytos iz Zuericha planira treću fazu ispitivanja koja bi trebala pokazati da cjepivo, koje bi se na tržištu trebalo pojaviti do 2010., nije samo sigurno nego i djelotvorno, rekao je direktor Cytosa dr. Wolfgang Renner.

Na sastanku Američkoga društva za kliničku onkologiju dr. Jacques Cornuz iz Sveučilišne bolnice u Lausannei rekao je da se cjepivo temelji na bakteriofagima, vrsti virusa koja napada bakterije.

Cytos je osmislio cjepivo u koje je ugrađen dio proteina virusa koji je genetički reprogramiran tako da izaziva imunoreakciju na nikotin. Pacijenti koji dobiju cjepivo razvijaju antitijela koja neutraliziraju nikotin.

"Više nemaju osjećaj da će se nakon cigarete osjećati bolje", rekao je Cornuz.

Budući da se u drugoj fazi istraživanja ispitivala sigurnost cjepiva, Cornuz i njegovi suradnici ispitali su 341 pušača od kojih je 239 izbjegavalo nikotinsku terapiju poput guma za žvakanje i flastera.

Dvije trećine ispitanika dobile su pet različitih doza cjepiva u razdoblju od četiri mjeseca. Trećina je dobila placebo. Svima je savjetovano da prestanu pušiti.

Svi pušači koji su dobili cjepivu razvili su neku vrstu imunoreakcije. Nijedan pušač koji je dobio placebo nije proizveo antitijela na nikotin.

Renner je napomenuo kako njegova tvrtka želi proizvoditi i cjepiva za liječenje visokoga krvnog tlaka i Alzheimerove bolesti.

Pušenje izaziva ovisnost i u prosjeku je potrebno 11 pokušaja za odvikavanje. Duhan je najveći uzročnik raka i srčanih bolesti koji, prema podacima Svjetske znanstvene organizacije ubije 5 milijuna ljudi na godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙