FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo uklanjanje Zida boli iz Selske ceste, udruge se protive

ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - Uklanjanje Zida boli iz Selske ceste injegovo premještanje na zagrebačko groblje Mirogoj, koje je počelorano jutros po navodnom nalogu zagrebačkoga dogradonačelnika MilanaBandića, privremeno je zaustavljeno jer su se tome usprotivilebraniteljske udruge.
ZAGREB, 4. lipnja 2005. (Hina) - Uklanjanje Zida boli iz Selske ceste i njegovo premještanje na zagrebačko groblje Mirogoj, koje je počelo rano jutros po navodnom nalogu zagrebačkoga dogradonačelnika Milana Bandića, privremeno je zaustavljeno jer su se tome usprotivile braniteljske udruge.

Opeke s imenima zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila složene su na palete s namjerom da se odvezu na Mirogoj, a predstavnici udruga su ih vraćali, gradeći ponovno Zid boli na mjestu na kojem je i bio.

Predsjednica Centra "Apel" Zdenka Farkaš ocijenila je premještanje Zida boli političkim i humanitarnim terorizmom. "Zid boli počeli smo graditi 1993. potaknuti tragedijom i agresijom na Hrvatsku, i kao apel za humanost i ljudska prava upućen međunarodnoj zajednici i svima u Hrvatskoj", rekla je.

Podsjetila je da im je prošlog tjedna i predsjednik Republike Stjepan Mesić izrazio potporu kako "cigle ne bi završile u zemlji". "To je zatiranje ljudskih prava i građanskih inicijativa u Hrvatskoj i tražimo da se u rješavanje tog pitanja uključi i predsjednik Vlade Ivo Sanader i resorna ministarstva, da se zajednički spomenik hrvatskim braniteljima i civilima ne seli na Mirogoj, nego da dobije primjerenije mjesto i tretman", dodala je.

Ministrica pravosuđa i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt rekla je da je Zid boli jedini spomenik iz Domovinskog rata koji je spontano nastao. Premještati Zid na Mirogoj i stavljati opeke u grob potpuno je neprimjereno, rekla je Vesna Škare Ožbolt.

"Tražili smo način na koji bismo trajno konzervirali Zid i nađeno je rješenje da to bude na Trgu pravde kao simbol nikad izvršene pravde, no Zid se sada miče usprkos volji udruga koje su ga podigle. Ponuđeno je i rješenje da se Zid premjesti na Mirogoj, no udruge ga nisu prihvatile, a ni građani, pa nije jasno zašto se na tome inzistira. Cigle ne mogu završiti u grobu jer tamo ne pripadaju i moraju ostati kao trajni simbol sjećanja", istaknula je.

Zamjenik načelnika zagrebačke Policijske uprave Dubravko Novak rekao je novinarima da policija održava javni red i mir i da je stanje normalno, te zasad nema potrebe za dodatnim postupcima. Dodao je da su policiju vjerojatno pozvali izvođači radova jer ih se ometalo u preseljenju Zida boli. Po njegovim spoznajama, postoji sporazum udruga iz Domovinskog rata i Grada da se to učini.

U Selskoj ulici zatvorena su dva prometna traka uz pločnik na kojem je bio Zid boli, a promet teče sporo i regulira ga policija.

Osim Centra "Apel", premještanju Zida boli protive se u Selskoj cesti i predstavnici Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja i zagrebačke HVIDR-e.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙