FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić primio izaslanstvo Centra Apel u vezi "Zida boli"

ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićprimio je izaslanstvo Centra Apel za zaštitu ljudskih prava zatočenihi nestalih građana Hrvatske i članova njihovih obitelji, priopćeno jedanas iz Ureda predsjednika.
ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Centra Apel za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske i članova njihovih obitelji, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika.

U izaslanstvu su bili članovi Inicijalnog odbora za izgradnju spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" koji su od Mesića zatražili podršku u naporima koje poduzimaju kako bi očuvali spomenik.

Naglasili su da je "Zid boli" nastao 1993. godine na raskrižju Selske ulice i Ilice kao autentično svjedočanstvo o razmjerima stradavanja u Domovinskom ratu i apel za pomoć predstavnicima međunarodnih organizacija smještenih na toj lokaciji, a danas ga se želi premjestiti.

Naime, Povjerenstvo za trajno zbrinjavanje "Zida boli" osnovano na razini Zagreba donijelo je odluku o uređenju spomen parka sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" na Mirogoju tako da bi cigle "Zida boli" bile ugrađene u temelje budućeg spomenika koji bi ujedno bio mjesto odavanja počasti svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Izaslanstvo smatra neprimjerenim uzimanje autentičnog imena za novi projekt bez njihova znanja, te smatraju kako takav projekt, ukoliko je riječ o spomeniku za sve vojne i civilne žrtve Domovinskog rata, treba biti projekt kojeg vodi Vlada, a spomenik ne treba postaviti na groblju.

Mesić se složio s potrebom izgradnje spomenika za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, te je naglasio kako bi sadašnji "Zid boli" sa svim svojim elementima trebao biti sastavni i vidljivi dio tog novog projekta.

"Na taj način sačuvala bi se njegova autentičnost, zaštitio bi se od propadanja, a ostao bi kao trajno svjedočanstvo budućim generacijama", rekao je predsjednik Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙