FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 8. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati
ZAGREB, 8. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

POŽEGA,VIDOVCI - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, odgovarajući na novinarsko pitanje mogu li najave Haaškog tužiteljstva o redefiniranju tzv. zapovjedne odgovornosti sada utjecati na to da se general Ante Gotovina pojavi na Haaškome sudu, rekao je kako podupire sve što vodi tome da se utvrdi prava istina. "To će ići u prilog svakome tko je po zapovjednoj odgovornosti bio u nekakvim poteškoćama i u prilici da odgovara za ono na što nije mogao utjecati, jer (sada) po zapovjednoj odgovornosti odgovara onaj tko je zapovjedio zločin, odnosno tko je znao da je zločin izvršen, a nije pozvao na odgovornost", rekao je jučer predsjednik Mesić u Vidovcima, blizu Požege, prigodom puštanja u probni rad središnjeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ocijenio je kako bi to moglo utjecati na to da se i general Gotovina pojavi na Haaškome sudu ako tako procijeni.

ZAGREB - Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga proslavljena je jučer 60. obljetnica pobjede nad fašizmom, Dan Europe i oslobođenje Zagreba. Pokrovitelj proslave, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao je kako su antifašisti i borci Narodnooslobodilačkog rata stvorili temelje samostalne hrvatske države i svrstali je na stranu pobjednika u Drugome svjetskom ratu. Također je rekao kako je tvrdnja da je tzv. Nezavisna Država Hrvatska preteča suvremene hrvatske države "neutemeljena laž". Predsjednik Mesić usprotivio se pokušajima da se vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske Josip Broz Tito proglasi zločincem. Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Krešimir Piškulić podupro je antifašistička stajališta predsjednika Mesića i premijera Ive Sanadera te donošenje u Hrvatskome saboru Deklaracije o antifašizmu. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić rekao je kako je u Deklaraciji o antifašizmu izražena opredijeljenost Republike Hrvatske za demokraciju, snošljivost i solidarnost, te da se suprotstavlja svakom obliku ekstremizma i radikalizma. Zauzeo se za poštivanje svih žrtava, i jasenovačkog logora i žrtava na Bleiburgu i Križnome putu.

SPLIT - Blagdan Sv. Dujma, zaštitnika Splita, i 17 stoljeća toga grada proslavljeni su jučer procesijom i misnim slavljem na splitskoj Rivi, a osim mnoštva vjernika, bio je nazočan i hrvatski premijer Ivo Sanader. Na improviziranom oltaru na dnu Rive, ispred crkve sv. Frane, nakon procesije misno je slavlje predvodio bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn u koncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem i ostalim biskupima. U propovijedi bečki nadbiskup govorio je i o projektu Europi, za koji je rekao da još nije završen. " Projekt Europa je još u izgradnji, i sad je pitanje hoće li kršćani tu izgradnju urediti ili će prepustiti drugima. Zapravo je pitanje hoće li kršćani prožimati Europu, hoće li joj pružiti duh i snagu kršćanskog korijena", rekao je kardinal Christoph Schoenborn. Podsjetio je kako je kršćanima u Rimskome carstvu to je uspjelo iako nisu bili u većini. "Bili su proganjani i ubijani, a sv. Dujam i njegovi sljedbenici primjer su toga kako su uspjeli Rimsko carstvo iznutra preobraziti, premda nisu posjedovali ni vojsku ni silu, nego samo silu vjere", kazao je kardinal Schoenborn. Bečki nadbiskup naglasio je da kršćansko življenje preobrazuje Europu i danas.

ZAGREB - Predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) i njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, Vesna Pusić, predstavila je sinoć na Savskom nasipu kod Boćarskog doma, HNS-ov projekt "Zagreba na Savi". Pusić je rekla kako je nevjerojatno da u jednom gradu kao što je Zagreb, najatraktivnije zemljište za stanovanje, kulturne projekte i najrazličitije sadržaje kao što je ovo uz Savu, stoji neiskorišteno i godinama prazno. "Umjesto da se tu intenzivno živi, tu nema pravog života kao što ima u drugim europskim gradovima koji imaju tu ogromnu i nevjerojatnu prednost - rijeku", naglasila je. "Pretvorimo Savu u prijateljicu i poveznicu Zagreba. U nešto što će pravi urbani život s njegovom kulturom i bogatstvom dovesti ovdje te prenijeti s druge strane rijeke", rekla je Vesna Pusić, dodavši kako je to jedan od planova HNS-a.

ZAGREB - Voditeljica Centra za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske i članova njihovih obitelji - Apel, Zdenka Farkaš, u sinoćnjem je priopćenju izrazila svoje protivljenje najavljenom rušenju spomenika Zida boli s lokacije u Selskoj ulici i u Ilici u Zagrebu, te njegovo premještanje na Gradsko groblje Mirogoj. Voditeljica Apela najavila je i konferenciju za novinare za ponedjeljak, 9. svibnja, u Selskoj ulici, kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, reagirajući time na također za ponedjeljak najavljen početak radova na Spomen parku sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", na groblju Mirogoj. Početak radova spomenika na Mirogoju najavio je Odjel za branitelje i udruge branitelja iz Domovinskog rata Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Izražavajući svoje protivljenje premještanju Zida boli na Mirogoj, Zdenka Farkaš navodi da je spomenik " Glas hrvatske žrtve- Zid boli, na lokaciji Selske i Ilice u Zagrebu, nastao kao vapaj neuslišanih zahtjeva za zaustavljanje srpske agresije na Hrvatsku, te kao izraz protesta na bešćutnost i neučinkovitost međunarodne zajednice u suzbijanju ubijanja ljudi i razaranja Hrvatske". Također ističe kako "razlozi za postojanje spomenika Zid boli postoje i dalje, sve dok sudbine nestalih i zatočenih ne budu poznate i dok se svi prognani i izbjegli ne vrate na svoja ognjišta". Voditeljica Centra Apel Zdenka Farkaš navodi kako "spomenik Zid boli nije komunalno smeće kojeg bi se trebalo riješiti" te da nema nikakvog problema za njegovo održavanje.

SISAK - U Sisku je jučer osnovana Zajednica udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske (UHBDRP RH), nova republička udruga iz Domovinskog rata koja okuplja županijske udruge iz Siska, Splita i Osijeka, dok je u pripremi osnivanje udruga u Zagrebu, Virovitici, Bjelovaru, Varaždinu, Šibeniku i Čakovcu. Za predsjednika je izabran dosadašnji predsjednik istoimene Udruge Sisačko-moslavačke županije Vjekoslav Blažević, koji je pokrenuo osnivanje Zajednice na republičkoj razini. Najavio je da bi se uskoro trebale osnovati podružnice u svim županijama. Nova Udruga zauzet će se da policajci imaju status i prava kao i branitelji prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, jer su im, kako je rečeno, oduzeta ili umanjena prijašnja prava, koja su odgovarala njihovom doprinosu, zaslugama i žrtvama u Domovinskom ratu.

RIJEKA - Klinika za dermatovenerologiju riječkoga Kliničkog bolničkog centra proglašena je Referentnim centrom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za psorijazu, pa je tim povodom u njoj jučer održana svečanost i stručni skup. Riječka Klinika za dermatovenerologiju postaje središnjim mjestom u Hrvatskoj za istraživanje i liječenje psorijaze, a to je zaslužila zahvaljujući višedesetljetnoj tradiciji liječenja te bolesti i važnim znanstvenim postignućima. Obnašatelj dužnosti predstojnika Klinike dr. Adalbert Stašić predstavio je novi uređaj za liječenje psorijaze - PUVA lampu najnovije generacije. Dr. Stašić istaknuo je veliku mogućnost korištenja lječilišta u Velom Lošinju za liječenje psorijaze tzv. heliomarinoterapijom, to jest pomoću sunčanja i boravka u moru. Ta terapija, rekao je, pokazala se vrlo učinkovitom, a višestruko je jeftinija od svih ostalih. No, dodao je, problem je što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje skinuo tu terapiju iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja pa takvo liječenje korisnici moraju sami plaćati, što je većini nedostupno. Dr. Stašić se zauzeo da se ta terapija vrati u sustav HZZO-a. U Hrvatskoj ima oko 100.000 osoba oboljelih od psorijaze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙