FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liječenje pretilosti skuplje od posljedica pušenja i alkohola

ATENA, 3. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Liječenje bolesti uzrokovanihprevelikom debljinom stoji više od liječenja bolesti uzrokovaihstarenjem, pušenjem ili ovisnošću o alkoholu.
ATENA, 3. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Liječenje bolesti uzrokovanih prevelikom debljinom stoji više od liječenja bolesti uzrokovaih starenjem, pušenjem ili ovisnošću o alkoholu.

Liječenje bolesti uzorkovanih pretilošću ili debljinom u Francuskoj i Australiji oduzima dva posto ukupnih sredstava iz nacionalnog zdravstva, više od tri posto u Japanu i Portugalu te četiri posto u Nizozemskoj.

Pregled istraživanja ekonomskih uzroka i posljedica pretilosti predstavljen je na 14. europskom kongresu o pretilosti i pokazuje da je 2003. godine potrošeno 96,7 milijardi dolara na probleme povezane s debljinom samo u Sjedinjenim Državama.

"Povećanje broja pretilih povećava i troškove zdravstvene njege", kazala je Anne Wolf sa sveučilišta u Virginii.

Pretilost koja je rizični faktor za obolijevanje od kroničnih bolesti poput dijabetesa, računa se korištenjem tjelesnog indeksa mase (BMI) - kada se težina u kilogramima podijeli s visinom u metrima na kvadrat. Ako je BMI veći od 30 osoba se smatra pretilom, dok je, ako je iznad 40, pretilost opasna.

Troškovi liječenja posljedica pretilosti rastu zajedno s težinom poremećaja. Biti pretio ili predebeo povećava izglede za obolijevanje od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i osteoartritisa koji su glavni razlozi za povećane troškove iz nacionalnog zdravstvenog sustava.

"Svaka jedinica BMI-ja nosi 2,3 posto povećanja troškova", kazala je Wolf.

Iako se većina analiza troškova vezanih za pretilost provodi u SAD-u, gdje je oko 30 posto odraslog stanovništva pretilo, Wolf kaže da se te brojke mogu uspoređivati s podacima iz drugih zapadnih država gdje raste postotak pretilih.

Oko 10 do 20 posto muškaraca i 10 do 25 posto žena u europskim zemljama je pretilo.

Osim s povećanjem troškova za liječenje pretilost se povezuje i s velikim smanjenjem prozvode sposobnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙