FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Libijcima optuženim za zlostavljanje Bugarki odgođeno

TRIPOLI, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Suđenje desetorici libijskihčasnika optuženih da su zlostavljali pet bugarskih medicinskih sestarai palestinskog liječnika kako bi od njih iznudili priznanje u svezi saferom prenošenja AIDS-a, još jednom je odgođeno za 17. svibnja, nakonkratke rasprave, doznaje se od pravosudnog izvora.
TRIPOLI, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Suđenje desetorici libijskih časnika optuženih da su zlostavljali pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika kako bi od njih iznudili priznanje u svezi s aferom prenošenja AIDS-a, još jednom je odgođeno za 17. svibnja, nakon kratke rasprave, doznaje se od pravosudnog izvora.

Rasprava na sudu za prekršaje u Tripoliju trajala je 30 minuta tijekom kojih su odvjetnici bugarskih sestara i palestinskog liječnika zatražili odgodu kako bi mogli pripremiti spis o odšteti koju od libijske države traže njihovi branjenici.

Odvjetnici traže pet milijuna libijskih dinara (3,75 milijuna dolara) za pet sestara i isti iznos za liječnika.

Suđenje je počelo 25. siječnja, a optuženi su devet časnika i vojni liječnik.

Pet medicinskih sestara i liječnika osudio je na smrt u svibnju 2004. libijski sud jer su navodno prenijeli AIDS 380 libijske djece transfuzijom zaražene krvi. Osuđenici su uložili priziv, a libijski Vrhovni sud priopćio je 29. ožujka da će se 31. svibnja očitovati o njihovoj žalbi.

Provostupanjski sud proglasio ih je krivim 6. svibnja 2004. zbog transfuzije zaražene krvi, nakon čega je umrlo 47 djece.

Tripoli za njihovo oslobađanje traži iznos jednak onome koji je Libija isplatila žrtvama atentata njezinih tajnih služba na američki zrakoplov PanAma iznad škotskog grada Lockerbiea 1988. Bugarska je odbacila zahtjev tvrdeći da su medicinske sestre nedužne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙