FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina protiv prijedloga proširenja Vijeća sigurnosti UN-a

NEW YORK, 3. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Kina se protivi formuliproširenja Vijeća sigurnosti UN-a koju predlažu Njemačka, Brazil,Indija i Japan, a prema kojoj bi svaka od tih zemalja dobila stalnomjesto u Vijeću, izjavio je u četvrtak veleposlanik Kine pri UN-u WangGuangya.
NEW YORK, 3. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Kina se protivi formuli proširenja Vijeća sigurnosti UN-a koju predlažu Njemačka, Brazil, Indija i Japan, a prema kojoj bi svaka od tih zemalja dobila stalno mjesto u Vijeću, izjavio je u četvrtak veleposlanik Kine pri UN-u Wang Guangya.

Ako te četiri zemlje, nazvane G4, nastave s tom inicijativom, "Kina će se sigurno usprotiviti", kazao je Wang novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

Kineski veleposlanik ocijenio je "opasnom" inicijativu G4 jer će "ona podijeliti kuću, uništiti jedinstvo i učiniti besmislenim proces raspravljanja o velikim reformama UN-a".

G4 je 16. svibnja u opticaj pustio nacrt rezolucije namijenjen Općoj skupštini UN-a kojim se predviđa načelo širenja Vijeća na 25 članica nasuprot sadašnjih 15, sa šest novih stalnih članica, četiri navedene i dvije afričke zemlje koje bi bile naknadno određene.

Kina koja je sada jedna od pet stalnih članica Vijeća s pravom veta, uz SAD, Francusku, Veliku Britaniju i Rusiju, ne može tehnički spriječiti usvajanje takve rezolucije, ali može spriječiti odluku u kasnijem stadiju jer takvo širenje Vijeća sigurnosti zahtijeva amandman Povelji UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙