FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo sastanak Sanader-Del Ponte

ZAGREB, 2. lipnja 2005.(Hina) - Premijer Ivo Sanader sastao se učetvrtak nešto prije 17 sati u Banskim dvorima s glavnom haškomtužiteljicom Carlom del Ponte, koja boravi u radnom posjetu Hrvatskojuoči podnošenja redovitog izviješća Vijeću sigurnosti UN-a 13.lipnja.
ZAGREB, 2. lipnja 2005.(Hina) - Premijer Ivo Sanader sastao se u četvrtak nešto prije 17 sati u Banskim dvorima s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj uoči podnošenja redovitog izviješća Vijeću sigurnosti UN-a 13. lipnja.

Nakon sastanka, posvećenog pitanjima suradnje Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) posebice provedbi Akcijskog plana za uhićenje Ante Gotovine, za 18 sati je predviđena zajednička konferencija za novinare.

Na sastanku, pored premijera Sanadera, sudjeluju i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, državni tajnik u MVP-u Hidajet Bišćević, koordinator Akcijskog plana, te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji vodi operativne akcije u provedbi toga plana.

Za Del Ponte je nakon sastanka predviđena večera s predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji je u srijedu ocijenio da će Hrvatska nakon posjeta tužiteljice Zagrebu biti u sasvim drugačijoj poziciji.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček najavio je kako će "rezultati sastanka pokazati da Hrvatska ispunjava točke Akcijskog plana i da ostvaruje punu suradnju s Haškim sudom".

Ocjena Del Ponte da postoji puna suradnja RH-ICTY, preduvjet je za početak pristupnih pregovora s EU-om koji do sada nije ispunjen, ali je tužiteljica pozdravila provedbu Akcijskog plana i ublažila ranije negativne stavove prema službenom Zagrebu, što je došlo do izražaja i u njezinom izvješću Stalnom vijeću OESS-a u Beču 19. svibnja.

Tužiteljica je u Zagreb doputovala iz Beograda, gdje se sastala s najvišim srbijanskim dužnosnicima, a u petak će posjet regiji završiti u Sarajevu gdje će razgovarati s visokim predstavnikom u BiH Paddyem Ashdownom i zapovjednicima mirovnih snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙