FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo pravosuđa: Izmjene optužnice "pravno i politički neprihvatljive"

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa u utorak jeizrazilo neslaganje s navodima iz prijedloga izmijenjene optužniceICTY-a protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojima sedržavni, vojni i lokalni čelnici iz 1995. terete za sudjelovanje uudruženom zločinačkom pothvatu s ciljem izgona Srba iz Hrvatske,ocjenivši ih "pravno i politički neprihvatljivim za RH", tenajavljujući angažiranje u predmetu putem "prijatelja suda" kako biICTY odbio potvrditi takvu izmijenjenu optužnicu.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa u utorak je izrazilo neslaganje s navodima iz prijedloga izmijenjene optužnice ICTY-a protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojima se državni, vojni i lokalni čelnici iz 1995. terete za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem izgona Srba iz Hrvatske, ocjenivši ih "pravno i politički neprihvatljivim za RH", te najavljujući angažiranje u predmetu putem "prijatelja suda" kako bi ICTY odbio potvrditi takvu izmijenjenu optužnicu.

"Ministarstvo pravosuđa izražava svoje neslaganje s navodima toč. 12. Prijedloga Tužiteljstva ICTY za izmjenu optužnice u 'predmetu Markač i Čermak', ali još jednom naglašava spremnost Vlade RH na punu suradnju s Haškim sudom", stoji u priopćenju Ministarstva.

U obrazloženju navodne "zločinačke udruge" s ciljem etničkog čišćenja okupiranih područja RH, navodi se da su "brojne osobe tadašnjeg vojnog i političkog vrha, uključujući lokalne vlasti, te sve druge poznate i nepoznate osobe sudjelovale s generalom Markačem i Čermakom u zajedničkoj zločinačkoj udruzi".

"Ti navodi su pravno i politički neprihvatljivi za Republiku Hrvatsku", naglašava se.

Pravno, jer je pojmom "zajedničke zločinačke udruge" u optužnici protiv dva individualna počinitelja nemoguće obuhvatiti desetine tisuća "znanih i neznanih osoba".

Takvi navodi protivni su i samim temeljima ICTY-a, koji je osnovan za suđenje individualnim počiniteljima teških kaznenih djela protiv međunarodnog humanitarnog prava, i oni ne mogu biti obuhvaćeni pojmom "kolektivne odgovornosti", ocjenjuje Ministarstvo.

Politički su neprihvatljivi, jer dovode u pitanje legitimnost oružane akcije s ciljem oslobađanja okupiranih područja Hrvatske, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo pravosuđa, kako se navodi, "razmatra mogućnost pravne intervencije Republike Hrvatske u ovom predmetu, sukladno članku 74. Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a".

U Pravilu 74. se kaže da - ukoliko to smatra poželjnim za pravilno presuđivanje o predmetu - raspravno vijeće može pozvati ili odobriti državi, organizaciji ili osobi da pristupi vijeću i iznese stavove o bilo kojem pitanju koje odredi raspravno vijeće.

"Republika Hrvatska ima legitimni interes, putem instituta 'prijatelja suda' ukazati sudskom vijeću na neprihvatljivost takvih navoda, s prijedlogom da Sud odbije potvrditi takvu izmijenjenu optužnicu", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙