FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: 12. svibnja rasprava o ustupanju suđenja "vukovarskoj trojci"

DEN HAAG/ZAGREB,4. svibnja(Hina) - Izvanraspravno vijeće Haškog suda(ICTY) zakazalo je za 12. svibnja usmenu raspravu o ustupanju suđenjatzv. vukovarskoj trojci oficira JNA, pravosuđu Hrvatske ili Srbije iCrne Gore, objavio je u srijedu ICTY.
DEN HAAG/ZAGREB,4. svibnja(Hina) - Izvanraspravno vijeće Haškog suda (ICTY) zakazalo je za 12. svibnja usmenu raspravu o ustupanju suđenja tzv. vukovarskoj trojci oficira JNA, pravosuđu Hrvatske ili Srbije i Crne Gore, objavio je u srijedu ICTY.

Vijeće koje odlučuje o ustupanju predmeta ICTY-a nacionalnom pravosuđu zakazalo je za 12. svibnja raspravu na kojoj će predstavnici Tužiteljstva, obrane optuženih te predstavnici Hrvatske i SCG, iznijeti argumente o ustupanju suđenja trojici oficira JNA optuženih za ratne zločine u Vukovaru 1991., potvrđeno je za Hinu u uredu glasnogovornika ICTY-a.

Bivši zapovjednik Gardijske brigade JNA general Mile Mrkšić, te njemu potčinjeni oficiri Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, optuženi su za ubojstvo 264 hrvatska zarobljenika, odvedena iz Vukovarske bolnice, na Ovčari u studenom 1991.

Glavna tužiteljica Carla del Ponte u veljači ove godine podnijela je prijedlog da se suđenje Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću ustupi Hrvatskoj ili alterantivno SCG, sukladno "izlaznoj stretegiji" ICTY-a koja predviđa ustupanje predmeta s optuženicima srednjeg i nižeg ranga.

Potkraj travnja su ministarstva pravosuđa Hrvatske i SCG, Haškom sudu uputila podneske u kojima potvrđuju spremnost svojih posebnih sudova za ratne zločine da preuzmu taj predmet, te navode razloge zbog kojih smatraju da njihovo pravosuđe ima prioritet.

U podnesku na šest stranica, koji je potpisala hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, naglašava se načelo da počiniteljima treba suditi u državi u kojoj su zločini počinjeni, kao i činjenica da se glavnina svjedoka optužbe i dokaza nalazi u Hrvatskoj.

Međutim, ističe se kako zbog težine zločina, te zbog optužbi po zapovjednoj odgovornosti za propust nekažnjavanja počinitelja, treba pozorno razmotriti je li posrijedi kazneno djelo koje treba ostati u nadležnosti ICTY-a.

Također se ocjenjuje kako bi, s obzirom na dovođenje svjedoka, suđenje bilo znatno djelotovornije organizirati u Hrvatskoj nego u SCG, te se podsjeća da su na aktualnom suđenju za Ovčaru u Beogradu iskaze dala samo tri svjedoka iz Hrvatske.

"Hrvatska zato traži da sudsko vijeće odobri zahtjev Tužiteljstva i slučaj ustupi Hrvatskoj", zaključuje se u podnesku.

Vlasti SCG u podnesku na čak 105 stranica, kao glavni argument za ustupanje predmeta njihovom pravosuđu navode kako se pred Okružnim sudom u Beogradu upravo sudi optuženima da su neposredno počinili zločin na Ovčari, te citiraju pravno načelo da optužene za isti zločin treba procesuirati pred istim sudom.

Također navode kako su međunarodni promatrači i tužiteljica Del Ponte, pozitivno ocijenili stručnost i osposobljenost tužitelja i sudaca uključenih u taj proces. Istodobno ih brine mogućnost da se "vukovarskoj trojci" nepristrano sudi u Hrvatskoj, citirajući pritom neke rezerve iz izvješća misije OESS-a u RH o dosadašnjim suđenjima za ratne zločine.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s ICTY-em, najavio je da će stajališta Hrvatske u raspravi 12. svibnja najvjerojatnije zastupati on i prof. Željko Horvatić, kao što i na ranijoj raspravi o ustupanju "predmeta Ademi-Norac".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙