FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba nakon 12 godina preuzima vlast u Sisačko-moslavačkoj županiji

SISAK, 2. lipnja 2005. (Hina) - Koalicija "Srcem za promjene", kojučine SDP, HNS, HSS, LS i SDA, danas je u Sisku potpisalaposlijeizborni koalicijski sporazum s koalicijom SDSS-SPH te HSU-om zaSkupštinu Sisačko-moslavačke županije.
SISAK, 2. lipnja 2005. (Hina) - Koalicija "Srcem za promjene", koju čine SDP, HNS, HSS, LS i SDA, danas je u Sisku potpisala poslijeizborni koalicijski sporazum s koalicijom SDSS-SPH te HSU-om za Skupštinu Sisačko-moslavačke županije.

Tako će dosadašnja oporba, nakon 12 godina vlasti HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera, formirati novu izvršnu vlast u toj županiji.

Koalicija "Srcem za promjene" je na lokalnim izborima osvojila 19 vijećnika od 49 mjesta u županijskoj skupštini, a koalicija SDSS-SPH i HSU, osvojili su po tri mjesta, te zajedno imaju većinu od 25 vijećnika.

Kandidatkinja za novu županicu je Marina Lovrić (45) iz sisačkog SDP-a, a po njezinim riječima kandidati za nove zamjenike župana su predsjednik županijskog HSU-a Rajko Mladenović i Marijana Petir, predsjednica županijskog HSS-a. Mladenoviću je svoje dogovoreno mjesto prepustio Darinko Dumbović, predsjednik županijskog HNS-a.

"Ovo je velik dan za SDP, za našu predizbornu i poslijeizbornu koaliciju, jer nakon 12 ili 15 godina, koje su sve crne, koje su pokazale da smo nigdje, da smo županija s najviše nezaposlenih i najsiromašnija županija u Hrvatskoj, najpoznatija po zasigurno najbogatijem županu u Hrvatskoj do jučer, dolazi vrijeme promjena u županiji", rekla je, uz ostalo, Lovrić.

Izjavila je "da će, ako se pritisci nastave, morati javno reći koji su poslanici hodali s milijunskim ponudama vijećnicima SDP-a i Koalicije, tko je, kome i u ime koga što nudio", ocijenivši "da je to potez očajnika jer će prvi potez nove izvršne vlasti u Županiji biti revizija svega što se radilo do sada".

Predsjednik ŽO HSU-a Rajko Mladenović je istaknuo da je predsjedništvo te stranke sinoć jednoglasno donijelo odluku o poslijeizbornoj suradnji s Koalicijom SDP-HNS-HSS-LS i SDA.

Ujedno je pozvao političke suparnike u drugim političkim strankama da obustave, kako je rekao, "razne pritiske", ustvrdivši "da su njegove stranačke kolege i on osobno izloženi razno-raznim, pa i fizičkim prijetnjama".

"Ovoga nam trenutka policijska zaštita ne treba, ali ako se pritisci nastave, morat ćemo je zatražiti i javno iznijeti sve pritiske", izjavio je, uz ostalo, Mladenović.

Nositelj liste SDSS-SPH Dragan Meandžija ocijenio je, uz ostalo, da je dosadašnja županijska vlast, koja je na vlasti bila od formiranja županija, "iza sebe ostavila pustoš.

Potpisivanje sporazuma popraćeno je sa slavljeničkim riječima sudionika: "Đuro je pao", "Ode Đuro", Oba su pala"( župan Đuro Brodarac i sisački gradonačelnik Dinko Pintarić).

Na svečanosti je bio i nositelj liste koalicije "Sisačko proljeće" (SDP, HNS, HSS i LS) Davorko Vidović, kandidat za budućeg gradonačelnika Siska, jer ta koalicija ima 17 od 31-og vijećnika u Gradskom vijeću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙