FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak- Gradski odbor HDZ-a podnio žalbe Ustavnom sudu

SISAK, 23. svibnja 2005. (Hina) - "Gradski odbor HDZ-a Siska podnio ježalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske na sva tri prvostupanjskarješenja Županijskog izbornog povjerenstva u Sisku, kojima su 20.svibnja odbijeni prigovori o postupku i rezultatima lokalnih izbora uSisku", doznaje se od predsjednika Gradskog odbora sisačkog HDZ-aSrećka Selanca.
SISAK, 23. svibnja 2005. (Hina) - "Gradski odbor HDZ-a Siska podnio je žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske na sva tri prvostupanjska rješenja Županijskog izbornog povjerenstva u Sisku, kojima su 20. svibnja odbijeni prigovori o postupku i rezultatima lokalnih izbora u Sisku", doznaje se od predsjednika Gradskog odbora sisačkog HDZ-a Srećka Selanca.

Sisački HDZ, prema Selančevim riječima, "traži da se provjeri ispravnost postupaka pojedinih biračkih odbora i pojedinih postupaka predsjednika Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) u Sisku Danka Kovača", koji je ujedno i predsjednik Županijskog suda u Sisku.

"Od Ustavnog suda tražimo da se ponove lokalni izbori na pojedinim biračkim mjestima, na kojima su utvrđene nepravilnosti u utvrđivanju nevažećih glasačkih listića ili da se ponove cjeloviti izbori na području grada Siska za novo gradsko vijeće, jer je, po našem mišljenju, izbornih manipulacija bilo na većini biračkih mjesta", rekao je Selanac za Hinu.

Kako je ocijenio, primjeri izborne manipulacije zabilježeni su na biračkom mjesto u prigradskom naselju Topolovac "gdje je nepravilno utvrđen broj nevažećih listića i na kojemu je dio važećih listića proglašen nevažećima, te na biračkom mjestu u sisačkom naselju Zeleni brijeg, na kojemu je glasovao nositelj liste Koalicije "Sisačko proljeće" (SDP, HNS, HSS i LS) Davorko Vidović iz SDP-a, gdje su, istaknuo je, nestali nevažeći glasački listići".

Prigovor je sisački HDZ stavio i "na pripadnost kandidatkinje na zajedničkoj listi oporbenog 'Sisačkog proljeća' Nevenke Matić, koja je navedena kao neopredijeljena, iako je u službenim knjigama zavedena drukčije", iznio je Selanac.

Izvršnu vlast u Sisku od 1990.do ovih lokalnih izbora ima HDZ, koji je na predzadnjim lokalnim izborima svibnja 2001. osvojio većinu, tj. 16 od ukupno 31 mandata u koaliciji s HKDU-om, DSU-om i u kasnijoj koaliciji s HSP-om, te u suradnji s HSLS-om. Koalicija HDZ-a, HSLS-a i DC-a, čiji je nositelj bio dosadašnji gradonačelnik Dinko Pintarić iz HDZ-a, na ovim je izborima, prema privremenim i neslužbenim rezultatima, osvojila devet mandata, dok je HDZ-ov koalicijski partner dobio šest mandata. Koalicija "Sisačko proljeće" na čelu s Vidovićem, dobila je 16 mandata i prema tome ima većinu u Gradskom vijeću.

Predsjednik ŽIP-a u Sisku Danko Kovač prošloga je petka službeno objavio da su u prrvostupanjskom postupku odbijena sva četiri prigovora, od kojih su tri došla od GO HDZ-a". Kovač je naveo da je "samo jedan od triju prigovora HDZ-a, onaj vezan uz nevažeće listiće u Topolovcu, bio djelomično opravdan, ali temeljitim prebrojavanjem svih nevažećih listića na tom biračkom mjestu i na svih 70 biračkih mjesta u Sisku, nije promijenjen rezultat i odbačen je zahtjev za djelomičnim ili potpunim ponavljanjem izbora".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙