FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čehok: Pregovori o koalicijama degutantna trgovina

ZAGREB, 2. lipnja (Hina) - Čelnici HSLS-a Ivan Čehok i Đurđa Adlešićdanas su stranačke dogovore o poslijeizbornim koalicijama ocijenili"degutantnom trgovinom" i "kokošarenjem" te prozvali HDZ da takvimtrgovanjem neposredno upleće središnju vlast u formiranje lokalnihvlasti. "Sada se vidi zašto HDZ nije htio ići na neposredni izborlokalnih čelnika, jer onda ne bi mogli trgovati s koalicijskimpartnerima na državnoj razini", rekao je Čehok na konferenciji zanovinare u Hrvatskom saboru.
ZAGREB, 2. lipnja (Hina) - Čelnici HSLS-a Ivan Čehok i Đurđa Adlešić danas su stranačke dogovore o poslijeizbornim koalicijama ocijenili "degutantnom trgovinom" i "kokošarenjem" te prozvali HDZ da takvim trgovanjem neposredno upleće središnju vlast u formiranje lokalnih vlasti. "Sada se vidi zašto HDZ nije htio ići na neposredni izbor lokalnih čelnika, jer onda ne bi mogli trgovati s koalicijskim partnerima na državnoj razini", rekao je Čehok na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Nezadovoljstvo je iskazao time što se u političku trgovinu uključio i premijer Ivo Sanader te tako neposredno uključio središnju vlast u formiranje lokalnih vlasti.

Po Čehokovim riječima pregovori na lokalnoj razini uvelike se temelje na koalicijskim sporazumima na državnoj razini.

"To će dovesti do velikih raslojavanja i podjela u Hrvatskoj", upozorio je Čehok, koji je HDZ-om nezadovoljan i zbog toga što se čelnik bjelovarskoga HDZ-a, Gordan Jandroković, nije ispričao za uvrede Đurđi Adlešić.

"Kad je došlo do osječkoga slučaja Sanader me zvao da tamo ne idemo s Branimirom Glavašem, a o Bjelovaru nije htio razgovarati", rekao je.

Predsjednik HSLS-a izvijestio je da je zbog nezadovoljstva vladajućom strankom Malo vijeće HSLS-a jučer zatražilo hitan sastanak s premijerom Sanaderom u svezi s daljnjom komunikacijom dviju stranka.

"S HDZ-om koji je u stanju na grub način uvrijediti Đurđu Adlešić ne ćemo tako komunicirati", rekao Čehok, a na upit hoće li HSLS i dalje podržavati HDZ u vlasti odgovorio je da će o tome ovisiti ishodi razgovora.

"Naša će potpora ovisiti o rješavanju spornih pitanja", dodao je.

Čehok je istaknuo da njegova stranka ne će sudjelovati u "degutantnim trgovinama", te najavio da će uskoro u Hrvatski sabor ponovno uputiti prijedlog za neposrednim izborom lokalnih čelnika.

"U većini županija izbori su bili posve nepotrebni jer se sve dogovara u poslijeizbornim pregovorima stranaka u Zagrebu koji se prenose na načela koaliranja po županijama i gradovima. Opet će stranke u Zagrebu partitokratski odlučivati o lokalnim vlastima, mimo volje birača", ocijenio je.

(Hina) xtr ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙