FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Različite reakcije na Mesićevu izjavu

BEOGRAD,17. svibnja 2005.(Hina) - Zastupnici Skupštine Srbije u utoraksu različito reagirali na izjavu hrvatskog predsjednika StjepanaMesića da će odgoditi pripreme za posjet Srbiji zbog nedjeljnogčetničkog okupljanja na Ravnoj gori, koje je podržala Vlada Srbije.
BEOGRAD,17. svibnja 2005.(Hina) - Zastupnici Skupštine Srbije u utorak su različito reagirali na izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da će odgoditi pripreme za posjet Srbiji zbog nedjeljnog četničkog okupljanja na Ravnoj gori, koje je podržala Vlada Srbije.

Miloš Aligrudić iz Demokratske stranke Srbije izjavio je agenciji Beta da je Mesićeva izjava prije svega namijenjena političkoj javnosti Hrvatske i da je zato treba dobronamjerno tumačiti, dodajući da u Hrvatskoj postoji teza da su četnici i ustaše jedno te isto.

Povijest bi trebalo ostaviti povjesničarima, a Srbija i Hrvatska trebaju raditi na što bržem priključenju Europskoj uniji što može biti ostvareno samo kroz dobru komunikaciju i dobre odnose vlasti u Srbiji i Hrvatskoj, stav je Dušana Petrovića iz Demokratske stranke.

Dužnosnik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić smatra da je vlast u Srbiji trebala oštrije reagirati na izjavu hrvatskog predjsednika.

"To mu sadašnja vlast dopušta, a ja mislim da je trebalo oštrije reagirati, jer kakav je to način da predsjednik jedne države koja je nastala na genocidu uvjetuje dolazak (..) a slavi se jedan povijesni događaj koji je potpuno pozitivan", kazao je Mirčić.

Miloljub Albijanić iz G 17 Plus drži da Hrvatska i Srbija moraju imati dobre odnose ali da svaka država može neke poslove raditi onako kako ona misli da treba.

"Mi se ne miješamo na koji način to radi Hrvatska i oni se ne trebaju miješati u ono što mi radimo", kazao je on.

Dužnosnik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović kaže da je Mesićeva izjava "samo nastavak onoga što je rekao kad je dao ocjenu o događanjima tijekom Drugog svjetskog rata i zalijepio pljusku političarima u Srbiji"

"Jer govorio je (Mesić) onako kako je stvarno bilo. To nesporno jest poruka i to ne samo unutarnja, jer se nitko nije usudio 60 godina poslije rata povijest revidirati onako kako je to učinjeno u Srbiji", kazao je Obradović.

Zastupnica Socijaldemokratske partije Ljiljana Nestorović otkazivanje Mesićeva posjeta vidi kao vrlo lošu stvar za Srbiju, jer je Srbiji na putu ka EU potrebna podrška susjeda, a Hrvatska je u procesu europskih integracija ispred Srbije i iskazala je spremnost da podrži Srbiju na tom putu.

Predsjednik Socijaldemokratske unije i zastupnik Žarko Korać kaže da je Mesić izrazio dominantni stav u Hrvatskoj, koja je s negodovanjem primila činjenicu da je ovogodišnji skup na Ravnoj gori održan pod pokroviteljstvom države.

"Ostalo je nejasno je li ili nije, ali s obzirom da se vlada nije ogradila, mora se smatrati da je bilo pod državnim patronatom, što znači da je država stala iza ideje da je Srbija za Drugog svjetskog rata imala dva antifašistička pokreta, što povijesno nije točno", kazao je Korać, dodajući da je Mesićevo otkazivanje posjeta korak unazad u uspostavi dobrosusjedskih odnosa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙