FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada će predložiti markice za kavu

ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Od 1. rujna ove godine kava bi se nahrvatskom tržištu mogla početi obilježavati posebnim markicamaMinistarstva financija, prijedlog je iz Zakona o posebnom porezu nakavu koji bi sutra trebala utvrditi Vlada.
ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Od 1. rujna ove godine kava bi se na hrvatskom tržištu mogla početi obilježavati posebnim markicama Ministarstva financija, prijedlog je iz Zakona o posebnom porezu na kavu koji bi sutra trebala utvrditi Vlada.

Uvođenje markica način je kojim se želi smanjiti udio sive ekonomije u proizvodnji i prometu kavom, a procjenjuje se da državni proračun zbog nezakonite proizvodnje i prometa kave godišnje gubi oko 70 milijuna kuna, što obuhvaća gubitke od trošarina na kavu i gubitke po osnovi carina i PDV-a.

Naime, prema statističkim podacima u Hrvatsku je 2003. uvezeno 19.040 tona sirove kave i oko 1400 tona proizvoda od kave, a istodobno je u Hrvatskoj zabilježena proizvodnja od 7.384 tone proizvoda od kave.

Značajan dio proizvodnje i prometa kavom tako se u Hrvatskoj obavlja u neregistriranim pržionicama, obrtničkim radnjama i slično, a kvalitetnijem praćenju prometa i bržem uočavanju nezakonitosti trebalo bi pomoći uvođenje markica.

Takav je nadzor, objašnjavaju u Vladi, već provjeren na duhanskim proizvodima i alkoholu, te nedavno uvedenim markicama za brašno.

Troškovi tiskanja markica za kavu procjenjuju se na oko 12 milijuna kuna godišnje, a ta bi se sredstva u potpunosti osigurala uplatama korisnika markica.

Inspekcijski nadzor nad evidentiranjem i označavanjem kave provodili bi gospodarski inspektori Državnog inspektorata, a nepridržavanje zakonskih odredbi uz ostalo i neobilježavanje markicom ili označavanje krivotvorenom markicom, za pravne bi osobe značilo i kazne od 10 tisuća do 400 tisuća kuna, a za fizičke osobe kazne od 1 tisuće do 15 tisuća kuna.

Novi Zakon o trošarinama na kavu, koji će Vlada uputiti u hitnu Saborsku proceduru, ne predviđa promjene samih iznosa trošarina i one bi i nadalje iznosile od 5 kn po kilogramu (za sirovu kavu) do 20 kn po kilogramu (za ostale proizvode od kave).

Vlada bi sa sutrašnje sjednice Saboru na drugo čitanje trebala uputiti prijedlog izmjena ovršnog zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙