FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na suđenju Miloševiću prikazana snimka pogubljenja Srebreničana

DEN HAAG/ZAGREB,1. lipnja(Hina) - Geoffrey Nice, predmetni tužitelj nahaškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u srijedu je u sudnici prikazaosnimku na kojoj pripadnici postrojbe Škorpioni iz sastava MUP-a Srbijelikvidiraju skupinu Bošnjaka iz Srebrenice u srpnju 1995., što jedokaz koji Miloševića povezuje s genocidom.
DEN HAAG/ZAGREB,1. lipnja(Hina) - Geoffrey Nice, predmetni tužitelj na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u srijedu je u sudnici prikazao snimku na kojoj pripadnici postrojbe Škorpioni iz sastava MUP-a Srbije likvidiraju skupinu Bošnjaka iz Srebrenice u srpnju 1995., što je dokaz koji Miloševića povezuje s genocidom.

Nice je uveo niz dokumenata koji, kako je rekao, "kristalno jasno dokazuju" da su "Škorpioni" bili su sastavu MUP-a Srbije, te da su boravili u BiH tijekom cijelog razdoblja srebreničkog masakra.

Potom je najavio je da će "prikazati dijelove jednog vrlo neugodnog video snimka na kojoj su ljudi kamionom dovedeni iz Srebrenice pred Škorpione da budu pogubljeni".

Na dvosatnoj snimci vidi se kako vojnici u maskirnim odorama i s crvenim beretkama izvode iz kamiona šest vezanih mladića u civilnoj odjeći, te ih uz pogrde tjeraju uz brdo kraj ceste i ubijaju četvoricu s leđa, a potom preostalu dvojicu prisile da prenesu tijela pa i njih pokose rafalima.

Tužitelj Nice uveo je taj dokaz tijekom protuispitivanja svjedoka obrane Obrada Stevanovića, koji je 1995. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije i zapovjednik posebnih postrojbi MUP-a.

Stevanović, koji je prethodno izražavao sumnju da se masakr nad gotovo 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice uopće dogodio, kazao kako je to "najmonstruoznija snimka koju je ikada vidio" te kako je zgrožen da je ona uopće prikazana u sklopu njegova svjedočenja. "To nema nikave veze s jedinicama kojima sam zapovijedao!", uzviknuo je.

Na snimci, koju je načinio jedan od pripadnika Škorpiona, prethodno se vidi da jedinicu blagoslovi pravoslavni svećenik u Đeletovcima, potom kako 25. lipnja 1995. stižu na Pale, te kasnije na planine Jahorinu i Treskavicu, i na kraju kod Srebrenice.

Stevanović je negirao da su Škorpioni bili dio Javne sigurnosti MUP-a Srbije te dodao kako ne vjeruje niti da su bili dio Državne sigurnosti, kada ga je Nice pitao "dopuštate li da su Škorpioni, potčinjeni MUP-u Srbije, sudjelovali u masakru u Srebrenici".

Tužitelj Nice prikazao je i pojedinačne fotografije pripadnika Škorpiona, uz navođenje osobnih podataka o njima, tražeći od svjedoka da ih identificira.

"Ne poznajem ni jednu osobu sa snimke, ne sjećam se ni jednog imena ili nadimka koji spominjete, osim nadimka Boco koji sam čuo kasnije u istočnoj Slavoniji", rekao je Stevanović.

Na traženje suca Iaina Bonomya da pomogne u identifikaciji, rekao je da ne može jer se "nije bavio paravojnim grupama".

Zbog proceduralne upitnosti uvođenja tako važnog novog dokaza optužbe tijekom protuispitivanja svjedoka obrane, reagirao je i Miloševiću nametnuti branitelj Steven Kay rekavši kako se "radi o senzacionalizmu a ne protuispitivanju jer nema pitanja svjedoku".

Nice je odgovorio da tim dokazom "pobija navode svjedoka da su su pripadnici MUP-a Srbije korektno postupali u BiH".

Ukoliko raspravno vijeće prihvati video-snimku kao dokaz, to bi za optužbu mogla biti "karika koja nedostaje" u povezivanju bivšeg jugoslavenskog predsjednika Miloševića s genocidom u Srebrenici.

Stevanović je u prvom dijelu sjednice, među ostalim, potvrdio da je su se pripadnici MUP-a Srbije 1995. borili i u Hrvatskoj u sastavu "101 odreda" koji je brojao od 200 do 400 ljudi. No, ustvrdio je da su svi bili dobrovoljci porijeklom iz Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙