FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Za Miloševića svjedoči bivši šef policije u Peći

DEN HAAG/ZAGREB, 4. svibnja 2005.(Hina) - U nastavku dokaznog postupkaobrane na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, predICTY-em svjedočio je Radovan Paponjak, bivši načelnik policije u Peći- najvećem naselju na Kosovu iz kojeg su 1999. protjerani svi Albanci,kako stoji u optužnici.
DEN HAAG/ZAGREB, 4. svibnja 2005.(Hina) - U nastavku dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, pred ICTY-em svjedočio je Radovan Paponjak, bivši načelnik policije u Peći - najvećem naselju na Kosovu iz kojeg su 1999. protjerani svi Albanci, kako stoji u optužnici.

Optuženi Milošević pitao je svjedoka jesu li istiniti navodi iz optužnice da su pripadnici MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije 27. i 28. ožujka 1999. istjerivali Albance iz Peći idući od kuće do kuće, paleći ih i pucajući u civile.

Paponjak je negirao te navode, ponavljajući da su "bježali u strahu od bombardiranja NATO-a", što je jedna od glavnih teza obrane kad je riječ o optužbi za protjerivanje 800.000 Albanaca s Kosova.

Opisujući kako su Albanci iz okolice pješice i na traktorima masovno stizali u središte Peći, pa ih je u jednom trenutku bilo više od 10.000, Paponjak je neizravno potvrdio optužbe da je MUP predvodio progon rekavši kako je svojim policajcima na 50-ak kontrolnih točaka naredio da "ubrzaju promet".

On je također negirao da su okupljeni civili ukrcavani u autobuse i odvoženi na granicu s Makedonijom i Crnom Gorom.

Suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku, koji uskoro treba završiti izvođenje dokaza obrane za Kosovo, te prijeći na pobijanje optužnica za Hrvatsku i BiH, nastavlja se u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙