FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Miloševiću - za zločin iz optužnice okrivljen NATO

DEN HAAG/ZAGREB,5. svibnja(Hina) - Radovan Paponjak, svjedok obrane nahaškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u četvrtak je odgovornost zaubojstvo 50-ak Albanaca u KPD Dubrava u svibnju 1999. za koje setereti optuženi, pripisao bombardiranju NATO-a.
DEN HAAG/ZAGREB,5. svibnja(Hina) - Radovan Paponjak, svjedok obrane na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, u četvrtak je odgovornost za ubojstvo 50-ak Albanaca u KPD Dubrava u svibnju 1999. za koje se tereti optuženi, pripisao bombardiranju NATO-a.

Svjedok Paponjak, koji je 1999. bio načelnik policije u Peći, kazao je da su zrakoplovi NATO-a od 19. do 24. svibnja 1999. svakodnevno bombardirali zatvor Dubrava koji je on po dužnosti obilazio.

Ustvrdio je kako je od 1.000 zatvorenika evakuirano oko 750 te da ih je oko sto poginulo, a više desetaka ih je ranjeno u NATO napadima.

Bivši jugoslavenski predsjednik koji se pred Haškim sudom (ICTY) brani sam, uveo je kao dokaz video snimke posljedica bombardiranja koje su, uz komentar svjedoka, prikazane u sudnici.

"Iz snimaka se može vidjeti da je ubojstva počinio NATO bombardirajući zatvor. Tvrdnje iz optužnice su apsurdne", rekao je Milošević.

U optužnici se navodi da su "22. svibnja 1999. zatvorenici pozvani na sportski teren pod izlikom prebacivanja u zatvor u Nišu. Kada se stotine zatvorenika postrojilo, na njih je sa stražarnica, puškarnica i mitraljeskih gnijezda otvorena vatra pri čemu su mnogi poginuli i ubijeni. Idućeg dana zatvorenici su ubijani ubacivanjem ručnih bombi u kanalizaciju i podrume, a ukupno je ubijeno oko 50 zatvorenika".

Tužitelj Geoffrey Nice rekao je da optužba ne osporava činjenicu da je NATO bombadirao zatvor, ali i potvrđuje navode o strijeljanju.

"Ništa nećete postići prikazujući nam ove grozne snimke", rekao je Miloševiću predsjedavajući sudac Patrick Robinson.

Svjedok Paponja je na traženje Miloševića, iznosio i statističke podatke policije u Peći o počinjenim kaznenim djelima 1998/99. na temelju kojih je zaključivao da su počinitelji uglavnom bili Albanci i to pripadnici OVK, a žrtve većinom Srbi.

Suci su upozorili Miloševića da se obrana treba baviti pobijanjem konkretnih navoda iz optužnice, a ne statističkim podacima.

Paponja iskaz nastavlja u petak, kada će ga ispitivati tužitelj. Miloševiću se u Haagu sudi od veljače 2002. po 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnsoti u Hrvatskoj i na Kosovu. Od početka dokaznog postupka obrane 31. kolovoza 2004. saslušan je 31 svjedok, od kojih većina o optužbama za Kosovo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙