FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi festival hrvatskih bibliobusa 3. i 4. lipnja u Rijeci

RIJEKA,1. lipnja 2005.(Hina) - Prvi festival hrvatskih bibliobusaodržat će se 3. i 4. lipnja u Rijeci u sklopu Sedmog okruglog stola opokretnim knjižnicama, najavljeno je danas na konferenciji za novinareu Rijeci.
RIJEKA,1. lipnja 2005.(Hina) - Prvi festival hrvatskih bibliobusa održat će se 3. i 4. lipnja u Rijeci u sklopu Sedmog okruglog stola o pokretnim knjižnicama, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Rijeci.

Na skupu knjižničara razmatrat će se organizacija pokretnih knjižnica unutar mreža narodnih knjižnica, modeli financiranja služba, nove tehnologije i nove usluge pokretnih knjižnica, ciljane korisničke skupine te stanje hrvatskih pokretnih knjižnica u odnosu prema onima u skandinavskim zemljama i knjižnicama na jugoistoku Europe.

Okrugli stol o organizaciji i financiranju pokretnih knjižnica održat će se 3. i 4. lipnja u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci. Prvog dana predviđena su izlaganja predstavnika knjižnica iz Norveške, Grčke, Slovenije i Hrvatske te Hrvatskoga knjižničarskog društva i Hrvatskoga zavoda za knjižničarstvo. Drugog dana skupa bibliobusne službe osam hrvatskih narodnih knjižnica predstavit će se izlaganjima uz postere.

Kao posebna zanimljivost najavljen je Prvi festival hrvatskih bibliobusa 4. lipnja na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske u središtu Rijeke. Posjetitelji će moći razgledati osam od devet bibliobusa iz osam hrvatskih knjižnica.

Prva pokretna knjižnica krenula je godine 1859. u Engleskoj. Knjige su tada vukli konji u zatvorenim kolima, a poslije su ih prevozili prvim motornim vozilima.

Prvi organizirani prijevoz knjiga u Hrvatskoj počeo je u Karlovcu godine 1911., kada su se knjige fijakerima dostavljale u okolna sela.

Prvi bibliobus na području bivše Jugoslavije bio je bibliobus riječke Gradske knjižnice, koji je prema korisnicima krenuo 9. lipnja 1969.

Vrhunac razvoja bibliobusne službe u Hrvatskoj bio je 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je bilo 17 bibliobusa.

Organizatori Sedmog okruglog stola i festivala pokretnih knjižnica su Gradska knjižnica iz Rijeke i Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za pokretne knjižnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙