FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjaci iz Hrvatske i BiH o upravljanju Neretvom i Trebišnjicom

SARAJEVO,1. lipnja(Hina) - Stručne radne skupine Hrvatske i Bosne iHercegovine održale su ovog tjedna sastanak na kojemu su usuglasilivećinu otvorenih pitanja nužnih za predstavljanje projektaintegriranog upravljanja ekosustavima slivova rijeka Neretve iTrebišnjice.
SARAJEVO,1. lipnja(Hina) - Stručne radne skupine Hrvatske i Bosne i Hercegovine održale su ovog tjedna sastanak na kojemu su usuglasili većinu otvorenih pitanja nužnih za predstavljanje projekta integriranog upravljanja ekosustavima slivova rijeka Neretve i Trebišnjice.

Nakon dvodnevnog sastanka održanog u Sarajevu voditelj hrvatske stručne skupine Miroslav Steinbauer izjavio je novinarima u srijedu kako postoji potpuna usuglašenost na tehničkoj razini.

On je pri tom izrazio uvjerenost kako će projekt početkom 2006. godine biti spreman za predstavljanje predstavnicima Svjetske banke (WB) i Globalnog fonda za zaštitu okoliša (GEF).

Ove organizacije spremne su financirati projekt integriranog upravljanja ekosustavima slivova Neretve i Trebišnjice s osam milijuna dolara, od čega bi Hrvatska treba dobiti dva milijuna.

Cijeli projekt koji bi se izvodio u razdoblju do šest godina zapravo bi stajao između 13 i 15 milijuna dolara, a Hrvatska bi u njemu sudjelovala s vlastitim sredstvima u iznosu od oko tri milijuna dolara.

Steinbauer je pojasnio kako dvije zemlje sada trebaju definirati planove upravljanja cjelokupnim sustavima ove dvije rijeke jadranskoga sliva, odnosno izraditi prijedloge integralnog upravljanja vodnim sustavima i ekosustavima, planove zaštite bio raznolikosti te sudjelovanja lokalne zajednice u upravljanju ovim projektima.

Oko polovice predviđenih troškova odnosi se na izradu potrebne dokumentacije dok bi ostatak sredstava bio utrošen za nabavku potrebne opreme i financiranje gradnje predviđenih objekata.

Voditelj tehničke radne skupine BiH Damir Mrđen istaknuo je kako projektom nije predviđeno financiranje niti gradnja nikakvih kapitalnih objekata te da je prioritet pomoći lokalnim zajednicama pri uspostavi infrastrukture, nužne za zaštitu i učinkovito upravljanje vodenim tokovima, procijenjen kao iznimno važan za obje države.

Odluku o tome hoće li financirati ovaj projekt, WG i GEF trebali bi donijeti u prvoj polovici naredne godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙