FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Mekušanskom Lugu razminirano 66 tisuća četvornih metara poljoprivrednog područja

KARLOVAC , 31. svibnja 2005. (Hina) - Na području Mekušanskog Luga kodKarlovca razminirano je 66 tisuća i 268 četvornih metarapoljoprivrednog zemljišta.
KARLOVAC , 31. svibnja 2005. (Hina) - Na području Mekušanskog Luga kod Karlovca razminirano je 66 tisuća i 268 četvornih metara poljoprivrednog zemljišta.

Certifikat o razminiranosti predsjedniku karlovačkog Rotary kluba Mirku Butkoviću predao je danas na radilištu razminiranja u Mekušanskom Lugu pomoćnik ravnatelja HCR-a Miljenko Vahtarić.

Posao razminiranja, vrijedan 87.450 dolara, obavila je tvrtka Arka-servis iz Karlovca. Projekt je financiran prvo donacijom rotarijanaca iz Beča, a donaciju je udvostručila američka vlada preko svoje provedbene agencije ITF sa sjedištem u Ljubljani, da bi obje donacije udvostručila HCR-ova zaklada "Hrvatska bez mina" sredstvima iz državnog proračuna.

HCR-ov pomoćnik ravnatelja za plan, analitiku i financijske poslove Miljenko Vahtarić pohvalio je takav model financiranja zahvaljujući kojemu će se realizirati projekt rotarijanaca "Karlovac bez mina do 2005.".

Do sada su rotarijanci raznim akcijama prikupili i donirali za razminiranje 530 tisuća eura. Prikupljeno je još 230 tisuća eura što tek treba uvećati po istom modelu, tako da će do kraja 2005. na području Karlovca s okolnim selima biti razminirana sva poznata minska polja ili 1,8 četvornih kilometara, rekao je predsjednik HCR-ove podružnice u Karlovcu Damir Stojković.

Po HCR-ovu Nacionalnom programu protuminskog djelovanja od 2005. do 2009. godine, koji Vlada RH tek treba prihvatiti, minski problem još je prisutan u 12 županija, tj. u 121 općini ili gradu u kojima živi 1,1 milijuna ljudi ili četvrtina stanovnika Hrvatske,

Minski sumnjiva u RH su 1174 četvorna kilometra, a čak 346 četvornih kilometara otpada na kuće i okućnice, polja, pašnjake i livade, te infrastrukturom obuhvaćena područja, a 54 posto ili 634 četvorna kilometra na šume i krš, rekao je pomoćnik ravnatelja HCR-a Miljenko Vahtarić.

Smatra da će se po uzoru za karlovačke rotarijance morati pokrenuti i gospodarski subjekti i prikupiti pomoć u Hrvatskoj i svijetu jer će samo za razminiranje spomenutih 346 četvornih kilometara trebati osigurati 3,3 milijarde kuna.

"Za državni proračun to je prevelik teret, a samo ako se taj nacionalni program protuminskog djelovanja realizira do 2009., moći će se do tada postići poljoprivredna i svaka druga ekonomska neovisnost minama zahvaćenih gradova i općina", dodao je Vahtarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙