FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo panel "Uloga NATO-a i EU u pristupanju novim sigurnosnim izazovima"

ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Panel pod nazivom "Uloga NATO-a iEU u pristupanju novim sigurnosnim izazovima" u organizaciji Institutaza međunarodne odnose (IMO) uz suradnju NATO-ovog Odjela za javnudiplomaciju iz Bruxellesa počeo je u utorak u Zagrebu.
ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Panel pod nazivom "Uloga NATO-a i EU u pristupanju novim sigurnosnim izazovima" u organizaciji Instituta za međunarodne odnose (IMO) uz suradnju NATO-ovog Odjela za javnu diplomaciju iz Bruxellesa počeo je u utorak u Zagrebu.

Kroz ovaj stručni skup organizatori su željeli dobro informirati hrvatsku javnost o integracijama u EU i NATO jer će se upravo ona jednom na referendumu izjašnjavati o priključenju u ta tijela, kazao je otvarajući panel predsjednik IMO-a Mladen Staničić. U sklopu ovog panela organizirana je i škola za studente novinarstva koji su je sami platili i koji su zajedno s nekim predstavnicima NATO-ovog Odjela za javnu diplomaciju i predavačima iz Hrvatske sudjelovali u raspravi.

Staničić je rekao da postoji mnogo više saznanja u Hrvatskoj o približavanju EU-u nego NATO-u, istaknuvši kako su to dvije kompatibilne institucije koje se temelje na zajedničkim vrijednostima liberalne demokracije.

Vlatko Cvrtila iz Ureda predsjednika, jedan od govornika na zasjedanju posvećenom sigurnosnim izazovima, kazao je da sadašnje vrijeme donosi nove opasnosti i nove prijetnje koje prelaze nacionalne granice.

Nekada, u razdoblju hladnog rata, države su stvarale strukture koje su je čuvale od fizičkog uništenja.

On je pojasnio da se u novije vrijeme pojavio koncept kooperativne sigurnosti koji znači djelovanje na razini međunarodne zajednice u okviru koje se zajednički rješavaju krize, zajednički se upravlja krizama i sudjeluje se zajednički u obnovi. Danas se nacionalni sustavi pripremaju za zajedničko djelovanje na međunarodnoj razini, kazao je Cvrtila.

Kako je istaknuo, suradnja postaje središte nove sigurnosne paradigme, a najbolje mjesto za to su međunarodne organizacije koje su usmjerene prema političkoj sigurnosti.

Što se tiče Hrvatske, ona je prepoznala važnost sudjelovanja u međunarodnoj zajednici i usmjerava se prema zajedničkom djelovanju i preuzimanju odgovornosti za međunarodnu sigurnost, dodao je Cvrtila.

Panel s radom završava u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙