FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Nova kriza zbog odbijanja Srba da se preustroji policija

SARAJEVO,17. svibnja(Hina) - Bosna i Hercegovina ponovo je ušla urazdoblje političke krize nakon što su predstavnici bosanskih Srba uponedjeljak odbili prihvatiti novi ustroj policijskih snaga u tojzemlji, navode u utorak sarajevski mediji.
SARAJEVO,17. svibnja(Hina) - Bosna i Hercegovina ponovo je ušla u razdoblje političke krize nakon što su predstavnici bosanskih Srba u ponedjeljak odbili prihvatiti novi ustroj policijskih snaga u toj zemlji, navode u utorak sarajevski mediji.

"Izgubljena je velika prilika i građani ove zemlje platiti će visoku cijenu, uključujući i građane Republike Srpske", izjavio je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown objavljujući u ponedjeljak kasno navečer propast pregovora o preustroju policije, u kojima su sudjelovali gotovo svi značajniji politički lideri.

Sarajevski mediji u utorak prenose kako su predstavnici RS kazali ostalim sudionicima da nemaju mandat prihvatiti novi ustroj policijskih snaga koji bi zanemarivao postojeće entitetske granice te da konačnu odluku o tome moraju prepustiti entitskom parlamentu koji bi se trebao očitovati u roku od sedam dana.

Na sarajevskom sastanku trebao je biti postignut dogovor o novim policijskim regijama čijom bi se uspostavom osiguralo učinkovito djelovanje snaga sigurnosti za koje su entitetske granice do sada bile neprelazne.

Pitanje ustroja regija ostalo je neriješeno nakon trodnevnog sastanka o reformama policije kojega je nedavno Ashdown organizirao na Vlašiću i kada su navodno postignuti dogovori o načelima rada buduće policije koja bi trebala djelovati bez političkih utjecaja.

Kako prenosi "Oslobođenje", sudionici sastanka u Sarajevu zamijetili da su Ashdown i voditelj misije Europske komisije u BiH Michael Humphreys "bili bijesni" zbog ponašanja predsjednika RS Dragana Čavića i njegova ministra unutarnjih poslova Darka Matijaševića.

Preustroj policije zajedno s donošenjem zakona o javnom radio-televizijskom sustavu temeljni su uvjeti na čijem ispunjenju inzistira Europska komisija prije nego što dade suglasnost za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

Sastanak konzultativne radne skupine koju čine predstavnici Komisije i vlasti BiH ranije je zakazan za srijedu, no nakon propasti pregovora o preustroju policije postalo je jasno kako se u Sarajevu ne trebaju nadati nikakvim pozitivnim najavama.

"Ovo je crni dan za BiH koja će biti jedina zemlja u regiji koja ne ide putem napretka i kojoj prijeti opasnost da ostane u mraku i izolaciji", bio je Ashdownov komentar uoči dolaska izaslanstva EK u Sarajevo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙