FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužiteljstvo za spajanje suđenja Martiću, Šešelju, Stanišiću i Simatoviću

DEN HAAG/ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) uponedjeljak je podnijelo prijedlog za spajanje postupka protiv bivšegvođe pobunjenih Srba u Kninu Milana Martića s onim protiv JoviceStanišića, Franka Simatovića i Vojislava Šešelja.
DEN HAAG/ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) u ponedjeljak je podnijelo prijedlog za spajanje postupka protiv bivšeg vođe pobunjenih Srba u Kninu Milana Martića s onim protiv Jovice Stanišića, Franka Simatovića i Vojislava Šešelja.

"Danas smo podnijeli zahtjev da se spoji predmet Martić s predmetom Simatović i Stanišić, nakon čega će slijediti i zahtjev za spajanje s predmetom Šešelj", kazala je tužiteljica Hildegard Uertz-Retzlaff na statusnoj konferenciji u postupku protiv Šešelja.

Vođa srpskih radikala prethodno je zatražio razjašnjenje glasina o spajanju njegovog postupka s još tri, pri čemu bi treći bio protiv vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića.

"Znam gdje se nalazi Hadžić i tko ga čuva. Njega neće nikada izručiti", rekao je Šešelj. Tužiteljica je rekla kako nema smisla spajati predmet s optuženikom u bijegu.

Šešelj se "kategorički usprotivio" planiranom spajanju postupka rekavši da nema nikakve veze s policajcima Stanišićem i Simatovićem već je s njima bio u sukobu, dok je za Martića kazao da s njim "nema dodirnih točaka".

Rekao je da svoje dobrovoljce nije slao Stanišiću i Simatoviću već JNA, pa bi bilo logičnije da mu se sudi zajedno s generalima JNA Veljkom Kadijevićem i Blagojem Adžićem, koji međutim nisu među haškim optuženicima.

Predraspravni sudac Carmel Agius upozorio ga je da "ne trči pred rudo" i neka sačeka odluke sudskog vijeća.

U sklopu strategije završetka rada ICTY-a, Tužiteljstvo predlaže spajanja predmeta za srodnom činjeničnom osnovom, kako bi se ispunio rok za dovršetak svih suđenja do kraja 2008. i žalbenih postupaka do isteka 2010.

Šešelj je na sjednici iznio uobičajeni niz primjedbi zbog navodne diskrimacije od sudaca, Tužiteljstva i uprave pritvora.

Prosvjedovao je zbog činjenice da sudsko vijeće sedam mjeseci čeka s odlukom o zahtjevu za proširenje optužnice, rekavši kako mu to stvara teškoće u pripremi obrane te se prolongira početak procesa.

Moguće proširenje optužnice komentirao je riječima "kako mu žele pripisati zločine Vuka Draškovića i Zorana Đinđića".

Sudac Agius kazao mu je da je "odluka gotova i potpisana" te sa samo čeka prijevod prije objavljivanja te obećao učiniti sve da suđenje počne do kraja godine.

Šešelj se požalio i zbog (ne)financiranja obrane koju vodi sam, rekavši da Tajništvo ICTY-a ispituje imovinsko stanje njegove rodbine, a suradnici mu prijete odustajanjem jer im ne plaća.

Za Tužitljstvo je rekao da "od njega bježi kao od kuge" iako im on nudi suradnju i dokaze koji ga amnestiraju od krivnje, primjerice za progon Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini.

Za upravu pritvora je rekao da su ga preselili nakon što je kritizirao skupoću kantine i tešku nabavu hrane, pa mu je sad zbog nepovoljnih uvjeta smještaja pogoršano stanje s astmom.

Za sudski postavljenog "stand by" branitelja, Nizozemca Tjardu van der Spoela, kazao je da je u sukobu interesa jer on na njegov račun iznio niz uvredljivih primjedbi u podnescima sudu te pokrenuo postupak pred Nizozemskom odvjetničkom komorom.

Šešelj, čelnik Srpske radikalne stranke, optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjena protiv nesrba u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Dobrovoljno se predao Haagu 24. veljače 2004.

Bivši načelnik SDB-a Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović, te "ministar obrane i predsjednik" kninske paradržave Milan Martić, optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona hrvatskih civila na okupiranim područjima RH i zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Martić je u haškom pritvoru od dobrovoljne predaje 15. svibnja 2002., dok su Stanišić i Simatović u prosincu 2004. pušteni su na slobodu do početka suđenja iako u Haag nisu stigli dobrovoljno već nakon uhićenja u Srbiji 13. ožujka 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙