FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Martić: Sudite mi što prije

ZAGREB/DEN HAAG, 19. svibnja 2005. (Hina) - Bivši vođa pobunjenih Srbau Hrvatskoj Milan Martić, koji se već četvrtu godinu nalazi u haškompritvoru, zatražio je u četvrtak od Haškog suda da mu napokon započnesuđenje, poručivši kako se ne boji presude.
ZAGREB/DEN HAAG, 19. svibnja 2005. (Hina) - Bivši vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Martić, koji se već četvrtu godinu nalazi u haškom pritvoru, zatražio je u četvrtak od Haškog suda da mu napokon započne suđenje, poručivši kako se ne boji presude.

Na redovitoj statusnoj konferenciji na Haškom sudu, Martić je podsjetio da se u pritvoru nalazi već četvrtu godinu i upitao "hoće li ući u Guinnessovu knjigu rekorda po duljini pritvora bez početka suđenja?".

Bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, kojega se tereti za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH, rekao je da, ako postoji, strategija da ga se duljinom pritvora natjera "da psihološki posrne i pristane na nekakve nagodbe" nije uspješna.

Martić je izjavio i da ga ne zanima privremeno puštanje na slobodu. "Nemojte me puštati na privremenu slobodu nego mi sudite. Ja se ne plašim presude.", rekao je.

Sudac Joaquin Martin Canivel rekao je da "u potpunosti shvaća nestrpljenje optuženog", ali da suđenje ne može početi u ovom trenutku, jer su sve sudnice zauzete. Sudac je rekao da bi suđenje možda moglo početi nakon ljetne stanke, no to još nije sigurno.

Martićeva obrana upozorila je također da već 14 mjeseci radi bez ikakve novčane naknade, što otežava pripremu za početak suđenja. Martićev branitelj Predrag Milovančević izjavio je da je "situacija drastična" i da se neplaćanjem branitelja optuženi dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na Tužiteljstvo.

Milana Martića optužnica u 19 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno nad hrvatskim i drugim nesrpskim civilima na okupiranim područjima Hrvatske 1991-95., u zapadnoj Bosni 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine.

Haškom sudu predao se 15. svibnja 2002. a na prvom pojavljivanju pred sucima izjasnio se da nije kriv prema svim točkama optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙