FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen prvi svezak Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga

ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Prvi svezak Opće i nacionalneenciklopedije (u 20 knjiga), u kojemu se na tristotinjak stranicaobrađuju pojmovi od slova A do Ar, naći će se sutra na kioscima uzVečernji list, rečeno je danas na svečanoj promociji.
ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - Prvi svezak Opće i nacionalne enciklopedije (u 20 knjiga), u kojemu se na tristotinjak stranica obrađuju pojmovi od slova A do Ar, naći će se sutra na kioscima uz Večernji list, rečeno je danas na svečanoj promociji.

Cjelokupna enciklopedija prodavat će se uz te novine idućih 20 mjeseci. U njoj na više od 6000 stranica velikog formata 80.000 članaka i 19.000 ilustracija, slika, mapa i karata daje pregled suvremenog i povijesnog, materijalnog i duhovnog svijeta i života te pregled osoba, pojava, naroda, zemalja, prirode, društva te znanosti i umjetnosti.

U prvome svesku, primjerice, može se naći članak o američkoj grupi The Aerosmit, francuskoj glumici Isabelle Adjani, jedriličarskom natjecanju America's Cupu, američkoj TV novinarki Christiane Amanpour i t. d.

Taj prvi svezak do sada najveće Opće i nacionalne enciklopedije bit će u prodaji sutra, uz Večernjak, po cijeni od 69 kuna, kazao je na predstavljanju sveska Marjan Jurleka, direktor sadržaja Večernjeg lista, napomenuvši da će uz knjigu kupac besplatno dobiti i primjerak Leksikona država svijeta. Izdavanje enciklopedije ocijenio je prekretnicom u hiperinflaciji izdanja koja prate novine u Hrvatskoj.

Antun Vujić, glavni urednik enciklopedije, podsjetio je da se u Hrvatskoj od 1982. nije pojavila neka nova opća enciklopedija. Rad na Općoj i nacionalnoj enciklopediji započeo je 1999., kada je, napomenuo je, utvrđena koncepcija, uredništvo te radni abecedarij.

Pozdravio je suradnju s izdavačima, ocijenivši da je djelo zadržalo sve svoje leksikografske standarde dok je preoblikovano prema potrebama veće naklade, distribucije i prodaje, između ostalog iz 10 u 20 velikih svezaka. Dodao je da izdavanje enciklopedijskih izdanja uz novine nije svojstveno samo Hrvatskoj, a kao primjer naveo je izlazak enciklopedije u aranžmanu s njemačkim Die Zeitom.

Opća i nacionalna enciklopedija u 20 knjiga, u izdanju Večernjeg lista i Pro leksisa, izrađena je uz leksikografsku potporu Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža". Novčanu potporu su pružili Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙