FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Angela Merkel službeno postala kandidatom za kancelara njemačkih demokršćana

BERLIN, 30. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Njemački oporbeni čelniciizabrali su u ponedjeljak Angelu Merkel, čelnicu kršćanskih demokrata,kao osobu koja će se u rujnu, na prijevremenim izborima, suprotstavitinjemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu i možda postati prva žena načelu njemačke države.
BERLIN, 30. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Njemački oporbeni čelnici izabrali su u ponedjeljak Angelu Merkel, čelnicu kršćanskih demokrata, kao osobu koja će se u rujnu, na prijevremenim izborima, suprotstaviti njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu i možda postati prva žena na čelu njemačke države.

Merkel, (50), mogla bi, ako pobjedi na izborima koji će se, nakon teškog prošlotjednog poraza socijaldemokrata (SPD) na regionalnim izborima, najvjerojatnije održati ove a ne sljedeće godine, postati i prvi kancelar iz bivše istočne Njemačke.

Merkelina Unija kršćanskih demokrata (CDU) stoji vrlo dobro u ispitivanjima javnog mišljenja, a njezina je popularnost po prvi puta pretekla Schroederovu.

Službena potvrda očekivanog izbora stigla je nakon sastanka s dužnosnicima sestrinske stranke CDU-a, bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

"Angela Merkel ima puno povjerenje i potporu CDU-a i CSU-a", kazao je vođa CSU-a Edmund Stoiber.

Merkel sada mora osmisliti političku platformu koja bi uvjerila Nijemce da je vrijeme za promjene. S oko pet milijuna nezaposlenih Nijemaca i javnim financijama koje uzastopce krše pravila EU o proračunu, glasače će zasigurno privući politika koja će jamčiti otvaranje radnih mjesta i kraj usporenog gospodarskog rasta. Očekuje se da će konzervativci svoj program predstaviti 11. srpnja.

Kao protestantica s istoka i žena koja nema djecu, Merkel je glasila za 'autsajdericu' u stranci u kojoj tradicionalno dominiraju katolički obiteljski muškarci iz zapadne i južne Njemačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙