FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra izbori u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, SPD pred gubitkom 39 godina duge vlasti?

BERLIN, 21. svibnja 2005. (Hina) - U nedjelju se održavaju izbori unajmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni -Vestfaliji na kojima bi, kako pokazuju ispitivanja javnog mišljenja,Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) nakon 39 godina mogla bitisvrgnuta s vlasti, što bi prema nekim procjenama moglo dovesti i doostavke socijaldemokratsko-zelene vlade Gerharda Schroedera i nasaveznoj razini.
BERLIN, 21. svibnja 2005. (Hina) - U nedjelju se održavaju izbori u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni - Vestfaliji na kojima bi, kako pokazuju ispitivanja javnog mišljenja, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) nakon 39 godina mogla biti svrgnuta s vlasti, što bi prema nekim procjenama moglo dovesti i do ostavke socijaldemokratsko-zelene vlade Gerharda Schroedera i na saveznoj razini.

Član predsjedništva SPD-a Peter Glotz nije isključio ostavku Gerharda Schroedera u slučaju gubljenja najvažnijeg socijaldemokratskog uporišta u Njemačkoj. Glotz smatra da bi gubitak vlasti u ovoj pokrajini, koja zbog svoje radničke i rudarske tradicije slovi kao kolijevka njemačke socijaldemokracije, ojačao lijevo krilo unutar SPD-a koje se žestoko protivi politici kraćenja socijalnih povlastica koju provodi vlada Gerharda Schroedera.

Savezna vlada bi, osim toga, zbog daljenjeg gubljenja pozicija u gornjem domu parlamenta Bundesratu, koji zastupa interese saveznih pokrajina, mogla biti blokirana u svom radu.

Najnovija ispitivanja objavljena u petak pokazuju prednost od šest do sedam posto za oporbenu demokršćansku koaliciju ispred socijaldemokratsko-zelene vlade u ovoj pokrajini. Doduše, još prije mjesec dana je prednost oporbe bila znatno veća te je u nekim trenucima iznosila i do 12 posto tako da se SPD i Zeleni još uvijek nadaju u obrat situacije s obzirom da je gotovo trećina od ukupno 13 milijuna građana s pravom glasa još neodlučna.

Porast popularnosti SPD-a pred sam kraj predizborne kampanje promatrači pripisuju prednosti koju je kandidat SPD-a i sadašnji premijer Sjeverne Rajne - Vestfalije Peer Steinbrueck stekao u izravnim televizijskim sučeljavanjima sa predstavnikom Kršćansko demokratske unije (CDU) Juergenom Ruettgersom.

U završnici predizborne kampanje u petak sudjelovali su najviši predstavnici stranaka. Tako je na završnom skupu SPD-a u Dortmundu sudjelovao i njemački kancelar Gerhard Schroeder (SPD), a na završnom predizbornom skupu CDU-a u Duesseldorfu i predsjednica stranke te moguća kandidatkinja za mjesto kancelara na parlamentarnim izborima sljedeće godine Angela Merkel.

SPD-ovom skupu u Dortmundu nazočio je i španjolski socijalistički premijer Jose Luis Rodriguez Zapetero koji je biračima u ovoj pokrajini poručio da "su oči cijele Europe uprene u njih". Kancelar Schroeder je apelirao na socijaldemokratske poklonike da ne posustaju. "Vaša mi je podrška potrebna u Berlinu", izjavio je Schroeder.

Angela Merkel je na skupu u Duesseldorfu pozvala demokršćana na svrgavanje crveno- zelene vlade i "početak nove ere". Ona je socijaldemokrate i zelene optužila za porast nezaposenosti u toj saveznoj pokrajini.

Procjenjuje se da će gospodarske teme, a prije svega porast nezaposlenosti čija je stopa upravo u ovoj pokrajini među najvišima u zemlji, biti odlučujuće za ishod izbora. Smatra se da će mnogi birači kazniti lokalni SPD zbog gospodarskih reformi koje socijaldemokrati i zeleni provode na saveznoj razini.

Ishod izbora bi mogao odlučiti i rezultat manjih koalicijskih partnera SPD-a i CDU-a, stranaka Zelenih i Liberalno demokratske stranke (FDP). I dok je ulazak Stranke zelenih u pokrajinski parlament u Duesseldorfu izvjestan, FDP strahuje da bi se mogla ponoviti 1995. kada ova stranka nije uspjela preći prag od pet posto koliko je potrebno za ulazak u parlament.

Pokrajinski parlament se bira na pet godina, a prvi pouzdani rezultati biti će objavljeni odmah nakon zatvaranja birališta u 18 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙