FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anketa: Schroederov SPD na 29, a CDU/CSU na 50 posto

BERLIN, 24. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Njemačkog kancelara GerhardaSchroedera zateklo je u utorak nekoliko loših vijesti - anketa kojapokazuje da značajno zaostaje za njemačkom konzervativnom oporbom tenepovoljni ključni gospodarski pokazatelji.
BERLIN, 24. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Njemačkog kancelara Gerharda Schroedera zateklo je u utorak nekoliko loših vijesti - anketa koja pokazuje da značajno zaostaje za njemačkom konzervativnom oporbom te nepovoljni ključni gospodarski pokazatelji.

Prema anketi televizije ZDF, Schroederovi socijaldemokrati (SPD) u ovom bi trenutku na izborima osvojili 29 posto, a Kršćansko demokratska unija CDU/CSU 50 posto glasova birača.

Kancelarovi partneri u vladi Zeleni osvajaju šest, a Slobodni demokrati (FDP) koji najavljuju da bi koalirali s CDU/CSU-om sedam posto glasova, pokazalo je istraživanje.

Jednako zabrinjavajući za Schroedera su i podaci o njegovoj popularnosti, koji mu daju prednost od samo jedan posto pred Angelom Merkel, vjerojatnom kandidatkinjom CDU/CSU-a za predsjednicu vlade.

Anketa provedena u ponedjeljak, samo dan nakon Schroederova iznenađujućeg poziva na prijevremene izbore u rujnu, pokazala je da njemačkog kancelara podupire 45 posto, a Merkel 44 posto Nijemaca.

No, najveći Schroederov problem je to što ga ispitanici smatraju glavnim krivcem za stopu nezaposlenosti od 12 posto, odnosno za pet milijuna Nijemaca bez posla, tek nešto manje od rekorda u 1930-tim godinama kada je nezaposlenošću bilo pogođeno 5.2 milijuna stanovnika Njemačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙