FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekcija filmova na temu Hrvatske iz fundusa Austrijskog filmskog arhiva

ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - U sklopu obilježavanja Dana gradaZagreba u kinu Tuškanac večeras će se održati projekcija filmova izfundusa Austrijskoga filmskog arhiva i Hrvatske kinoteke, najavljenoje na današnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 30. svibnja 2005. (Hina) - U sklopu obilježavanja Dana grada Zagreba u kinu Tuškanac večeras će se održati projekcija filmova iz fundusa Austrijskoga filmskog arhiva i Hrvatske kinoteke, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Nazivajući tu projekciju nostalgičnom šetnjom po filmskim arhivima od 1911. do 1976., inicijator projekta Radovan Grahovac pojasnio je da će biti prikazani filmovi na temu Hrvatske, kojih nema puno u Austrijskom filmskom arhivu.

Tako će gledatelji večeras imati priliku vidjeti 8-minutni dokumentarac o procesiji u Osijeku iz 1913., a zatim film o porinuću ratnog broda St. Istvan u riječkom brodogradilištu, koji je nastao godinu dana kasnije.

Također je na programu i film iz 1911. o brodu Viribus unitis, najvećem bojnom brodu Austro-Ugarske Monarhije, izgrađenom u brodogradilištu Danubius u Rijeci, a na čijem je porinuću bio i prestolonasljednik Franz Ferdinand. Uz to, moći će se pogledati i filmovi "Dalmacija, zemlja tisuće otoka", "Život hrvatskog seljaka", film o hrvatskoj umjetnosti u Željeznom, "Jedno bečko nedjeljno popodne - iz života "gastarbajtera"", te amaterske zabilješke s ljetovanja u Istri.

Posebno zanimljivim organizatori drže i film o ispraćaju posmrtnih ostataka prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegove žene iz Sarajeva i put brodom prema Trstu.

Iz fundusa Hrvatske kinoteke bit će prikazan film "Krunske svečanosti u Budimpešti" iz 1916., o krunjenju Karla IV. za ugarsko-hrvatskog kralja.

Duško Dimitrovski iz Austrijskog filmskog arhiva rekao je kako taj arhiv upravo obilježava pola stoljeća postojanja. Osnovan je u svrhu očuvanja i njegovanje austrijske filmske baštine te radi širenja filmske kulture i afirmacije sedme umjetnosti u cjelini.

U Arhivu se, kako je rečeno, čuva više od 60.000 filmova, 600.000 fotografija iz filmova, oko 25.000 filmskih programa te 10.000 plakata i 15.000 knjiga s područja filma, a sve je pohranjeno u kompjutorskoj bazi podataka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙