FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počinje 58. međunarodni filmski festival u Cannesu

CANNES, 11. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni filmski festival uCannesu počinje u srijedu navečer francuskim filmom, što je početak12-dnevnih projekcija i događanja tijekom kojih će se nepoznatifilmaši natjecati s hollywoodskim divovima među kojima je i GeorgeLucas koji dolazi predstaviti najnoviji nastavak "Ratova zvijezda".
CANNES, 11. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni filmski festival u Cannesu počinje u srijedu navečer francuskim filmom, što je početak 12-dnevnih projekcija i događanja tijekom kojih će se nepoznati filmaši natjecati s hollywoodskim divovima među kojima je i George Lucas koji dolazi predstaviti najnoviji nastavak "Ratova zvijezda".

Svečano otvaranje počinje u 19.30 u kazalištu Lumiere u festivalskoj palači, a mlada belgijska glumica Cecile de France bit će voditeljica programa.

Do posljednjeg trenutka neće se znati koji će filmski uglednik proglasiti otvorenim ovogodišnji, 58. festival (11.-22. svibnja).

Nakon govora i predstavljanja žirija, uzvanici će prisustvovati projekciji "Lemminga" Dominika Molla, jednog od tri francuska filma među ukupno 21 u utrci za Zlatnu palmu.

Ove godine festival se ponovno okreće sigurnim vrijednostima autorskog filma: Gusu Van Santu, Davidu Cronenbergu, Wimu Wendersu, Larsu von Trieru, Jimu Jarmuschu i drugima.

Europa je u natjecateljskom programu prisutna sa šest filmova, od čega su tri francuska.

Azija potvrđuje svoju snagu selekcijom u kojoj su Japanac Kobayashi, Kinez Wang Xiaoshuai, Korejac Hong Sangsoo i Tajvanac Hou Hsiao-hsien.

No, Cannes se ne ograničava na službeni program. Tu su još popratni programi "Izvjestan pogled", "Petnaest dana redatelja", "Međunarodni tjedan kritike", koji omogućuju uvid u svjetsku kinematografsku ponudu, od Urugvaja do Japana preko Afrike.

Posjetitelji festivala imat će priliku pretpremijerno vidjeti najnoviju epizodu sage "Ratovi zvijezda", koja će se izvan konkurencije prikazati 15. svibnja, prije svjetske premijere 19. svibnja.

Emir Kusturica nasljeđuje Quentina Tarantina na čelu žirija koji će dodijeliti Zlatnu palmu. Srpski redatelj jedan je od rijetkih koji su već osvojili dvije Zlatne palme ("Otac na službenom putu" i "Underground").

Prošle godine Zlatna palma pripala je Michaelu Mooreu i njegovu "Fahrenheitu 9/11".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙