FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U srijedu počinje Canneski filmski festival

CANNES, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Canneski filmski festival otvarase u srijedu francuskim filmom "Lemming" Dominika Molla, koji ćeoznačiti početak dvanaestodnevnih projekcija i svečanosti tijekomkojih će nepoznati redatelji biti pored hollywoodskih zvijezda, međukojima je i George Lucas koji je došao predstaviti posljednji dio"Ratova zvijezda".
CANNES, 10. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Canneski filmski festival otvara se u srijedu francuskim filmom "Lemming" Dominika Molla, koji će označiti početak dvanaestodnevnih projekcija i svečanosti tijekom kojih će nepoznati redatelji biti pored hollywoodskih zvijezda, među kojima je i George Lucas koji je došao predstaviti posljednji dio "Ratova zvijezda".

Svečanost otvaranja će početi u 19.30 sati u Velikom kazalištu svjetla u Festivalskoj palači, a uloga voditeljice ovaj put je pripala belgijskoj glumici Cecile de France, nakon Talijanke Laure Morante.

Tko će ovu 58. filmsku smotru proglasiti otvorenom i preuzeti štafetnu palicu od španjolskog redatelja Pedra Almodovara neće se znati do posljednjeg trenutka.

Canneska filmska smotra, koju će pratiti četiri tisuće novinara, ove će godine ponovno dati prigodu autorskom filmu, pa će se tako prikazati filmovi Gusa Van Santa, Davida Cronenberga, Wima Wendersa, Larsa Von Triera, Jima Jarmuscha, ali i Atoma Egoyana, Houa Hsiao-hsiena i Amosa Gitaija. Europu će predstavljati šest filmova u natjecateljskoj kategoriji, među kojima tri francuska i tri koprodukcije.

Srpski redatelj Emir Kusturica zamijenit će Quentina Tarantina na dužnosti predsjednika ocjenjivačkog suda koji ima devet članova i dodijelit će Zlatnu palmu.

Usto, samo će sudionici smotre moći pretpremijerno pogledati "Osvetu Sitha", posljednju epizodu sage "Ratova zvijezda" koji će se prikazati 15. svibnja izvan natjecateljske kategorije, nakon čega će doći u kino-dvorane: u Francuskoj 18. svibnja, a 19. svibnja u ostatku svijeta.

Glasovitim crvenim tepihom koji resi stube Festivalske palače prolazit će do 22. svibnja zvijezde poput Vala Kilmera, Vigga Mortensena, Billa Murrayja, Gaela Garcie Bernala, Brucea Willisa i Benicia del Tora, ali i Jeanne Moreau, Sharon Stone i Scarlett Johannsson.

Na rubu festivala održat će se sajam filma, nezaobilazni susret profesionalaca koji će se moći zabaviti na brojnim privatnim zabavama organiziranim u vilama ili na jahtama na vezu nedaleko od Festivalske palače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙