FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Križarski ratovi riskantna filmska tema za SAD nakon 11. rujna

LOS ANGELES, 4. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Filmski spektakl RidleyjaScotta posvećen križarskim ratovima "Kraljevstvo nebesko", koji seovog tjedna počinje prikazivati diljem svijeta, izaziva zabrinutost uSAD-u gdje se neki boje ponovnog izbijanja napetosti između kršćana imuslimana.
LOS ANGELES, 4. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Filmski spektakl Ridleyja Scotta posvećen križarskim ratovima "Kraljevstvo nebesko", koji se ovog tjedna počinje prikazivati diljem svijeta, izaziva zabrinutost u SAD-u gdje se neki boje ponovnog izbijanja napetosti između kršćana i muslimana.

Prizori bitaka između kršćana i muslimana za nadzor nad Jeruzalemom mogu se vidjeti počevši od četvrtka u Hrvatskoj i od petka u SAD-u.

Tri i pol godine nakon atentata od 11. rujna 2001. i dok su američki vojnici još u Iraku, ideja o filmu o križarskim ratovima može se činiti opasnom.

Riječ "križari" i dalje je puna konotacija, što je na svojoj koži osjetio američki predsjednik George W. Bush kad ju je upotrijebio kako bi označio svoj "rat protiv terorizma", i tako izazvao bijes muslimana.

Već i prije početka snimanja superprodukcije vrijedne 130 milijuna dolara u siječnju 2004., stručnjaci za Srednji vijek koji su pročitali scenarij rekli su da sadrži grube povijesne pogreške.

No, drugi promatrači izjavili su, vidjevši scenarij, da je riječ o prokršćanskom filmu, a rasprava koja je uslijedila podsjetila je na polemiku koja je pratila film Mela Gibsona "Pasija", koji su neki vjerski dužnosnici ocijenili antisemitskim.

Kako bi umirili strahove, Britanac Ridley Scott i 20th Century Fox organizirali su privatne projekcije za skupine američkih kršćana i muslimana.

U utorak navečer Ridley Scott, redatelj filmskih uradaka poput "Aliena", "Blade Runnera", "Thelme i Louise" te "Gladijatora", odbacio je mogućnost da njegov film izazove kontroverzu.

"Uspjeli smo sačuvati umjerenost", ocijenio je on na konferenciji za tisak u Washingtonu.

Privatne projekcije bile su dobra taktika jer je Vijeće za američko-islamske odnose, skupina za zaštitu prava muslimana, prošli tjedan kazalo da je film izbjegao stereotipe.

"Naš opći dojam je da 'Kraljevstvo nebesko' predstavlja uravnotežen i pozitivan opis islamske kulture u doba križarskih ratova", objavilo je Vijeće u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙