FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić razgovarao s mađarskim predsjednikom

ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska i Mađarska nemaju nijednootvoreno političko pitanje i suradnja između dvije zemlje svake jegodine sve intenzivnija na svim područjima, zaključili su u petak uZagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov mađarski kolegaFerenc Madl.
ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska i Mađarska nemaju nijedno otvoreno političko pitanje i suradnja između dvije zemlje svake je godine sve intenzivnija na svim područjima, zaključili su u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov mađarski kolega Ferenc Madl.

Mesić je istaknuo u izjavi za novinare nakon razgovora s Madlom da je osim dobre suradnje na području gospodarstva, kulture i obrazovanja Hrvatskoj jako važna potpora Mađarske u ostvarenju strateškog cilja - ulaska u Europsku uniju.

Madl, koji u petak boravi u kraćem radnom posjetu Zagrebu na poziv hrvatskog predsjednika, rekao je da će Mađarska i ubuduće činiti sve kako bi Hrvatska što prije postala punopravnom članicom EU-a.

"Mi držimo da na tom putu RH...i svi njezini dužnosnici odgovorno u ime Hrvatske postupaju da zadovolje sve kopenhaške kriterije", istaknuo je.

On je dodao da dvije države podržavaju jedan drugu na svim područjima.

Dvojica predsjednika razgovarala su o mogućnostima daljnjeg jačanja suradnje između Hrvatske i Mađarske koje povezuju isti riječni putevi, željezničke pruge i ceste. U tom kontekstu bilo je riječi o "razvoju luke Rijeka i luke Ploče, a time i povezivanju s prijateljskom Mađarskom, a preko Mađarske i s drugim europskim zemljama", rekao je Mesić.

Madl je istaknuo zadovoljavajući rast i interes za suradnju među poduzećima dvije zemlje. Prema njegovim riječima, to se posebice vidi u bankarskom sektoru, a također postoji i veliki interes mađarske strane za proširivanje suradnje u području naftne industrije.

Mađari su veliki ulagači u Hrvatsku, a mađarske investicije u Hrvatskoj iznosile su 2004. godine 750 milijuna dolara.

U razgovorima su spomenuli i nacionalne manjine, koje su, kako je kazao Mesić, "mostovi suradnje koji nas posebno povezuju".

Procjenjuje se da u Mađarskoj živi 90 tisuća Hrvata, koji su jedna od 13 službeno priznatih manjina. Dvojezična nastava održava se u 35 vrtića, tri osnovne škole i dvije gimnazije, a hrvatski se jezik predaje u četrdesetak škola. Postoji hrvatska redakcija na nacionalnoj televiziji i radiju, a jedino preostalo pitanje je dobivanje zastupnika hrvatske nacionalne manjine u mađarskom parlamentu.

Madl i Mesić izrazili su nadu da će biti prihvaćena zajednička kandidatura Hrvatske i Mađarske za domaćina Europskog nogometnog prvenstva 2012.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙