FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od 1000 europskih muzeja otvoreno u subotu navečer

PARIZ, 12. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Od Bakua do Lisabona prekoSofije i Pariza, stotine europskih muzeja ponudit će noćno ioriginalno otkrivanje svojih zbirki u subotu navečer, tijekom prve"Noći muzeja".
PARIZ, 12. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Od Bakua do Lisabona preko Sofije i Pariza, stotine europskih muzeja ponudit će noćno i originalno otkrivanje svojih zbirki u subotu navečer, tijekom prve "Noći muzeja".

Prigodom tog događaja, koji slijedi nakon "Proljeća muzeja" pokrenuta 1999. godine, većina muzeja sudionika, posvećenih umjetnosti, znanosti i tehnici, narodnim običajima ili seoskom i industrijskom naslijeđu, otvorit će svoja vrata besplatno ili sniziti cijenu ulaznica od 19 sati do 1 sat ujutro te ponuditi poseban zabavni program.

"S 1,5 milijuna posjetitelja 'Proljeće muzeja' postiglo je lijep uspjeh", naglasio je francuski ministar kulture Renaud Donnedieu de Vabres pri predstavljanju događaja krajem travnja.

No, "činilo nam se da treba probati s novom formulom kako bi se privukla mlada urbana publika, od tinejdžera do 30-godišnjaka, koja sama od sebe neće krenuti u muzeje, ne zaboravljajući ni obitelj", objasnio je Donnedieu de Vabres.

Približno 700 muzeja u Francuskoj i 500 u Europi odgovorilo je pozitivno na poziv francuskog ministarstva. Mnogi su se udružili s talentiranim umjetnicima iz različitih područja (glumci, glazbenici, likovni umjetnici) kako bi oživjeli posjete, predstave, projekcije, čitanja, šetnje ili gastronomske degustacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙