FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba francuske renesanse u Klovićevim dvorima

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Reprezentativna izložba "Renesansa uFrancuskoj - remek djela iz kolekcije Nacionalnog muzeja renesanse uEcouenu" otvorena je večeras u Galeriji Klovićevih dvora podpokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i francuskogpredsjednika Jacquesa Chiraca.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Reprezentativna izložba "Renesansa u Francuskoj - remek djela iz kolekcije Nacionalnog muzeja renesanse u Ecouenu" otvorena je večeras u Galeriji Klovićevih dvora pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

To je uzvratna izložba nakon prošlogodišnje uspješne izložbe "Hrvatska renesansa" koja je bila otvorena u dvorcu Ecouenu.

Izložba nudi reprezentativan izbor djela iz zbirke toga francuskog Nacionalnog muzeja renesanse, a to su vitraji, mozaici, tapiserije, skulpture, slike, minijature, namještaj te rijetki predmeti umjetničkog obrta u keramici, staklu, kovini, drvu i vosku - ukupno 153 djela.

Upravo ta vrhunska remek-djela hrvatskoj će publici omogućiti bolji uvid u europsku renesansu te uočavanje francuskog prinosa renesansi u usporedbi s hrvatskim dosezima, istaknuto je na večerašnjem otvorenju.

Otvarajući izložbu, predsjednik Stjepan Mesić izrazio je priznanje priređivačima izložbe te dodao kako je ona logičan nastavak izložbe što je Francuzima prošle godine prikazala hrvatsku renesansnu umjetnost, a obje su dio procesa sve boljeg upoznavanja Hrvatske i Francuske. To se ogleda i u činjenici da je uza me pokrovitelj izložbe i francuski predsjednik Jacques Chirac, dodao je.

"Živimo u vremenu kad veličanstven projekt ujedinjavanja Starog kontinenta ulazi u završnu fazu. Hrvatska želi postati dijelom toga projekta, mi se želimo uključiti u proces europskog ujedinjavanja i mi ćemo u tome, usprkos određenim trenutnim teškoćama, i uspjeti. Ovo je vrijeme u kojem moramo gledati u budućnost, ali to je i vrijeme kada valja prizvati u svijest spoznaju da su temelji te naše europske budućnosti još davno udareni", rekao je predsjednik Mesić.

U prilici smo uživati u jedinstvenu i razumljivu jeziku umjetnosti u kojem se može potvrditi teza o velikoj humanističkoj misli koja se, potekavši iz istog središta, razlila Europom, potvrđujući postojanje jedinstvena europskog prostora kojega je Hrvatska bila i ostala sastavni i kreativni dio, kazao je Mesić.

Ministar kulture Božo Biškupić rekao je kako ta izložba dokazuje postojanje dugih povijesnih veza između hrvatskog i francuskog naroda, dodavši kako je ona izvanredan događaj koji pridonosi produbljivanju uzajamna poznavanja kultura dviju država.

Osim ministra Biškupića na otvorenju su govorili ravnateljica Galerije Klovićevih dvora Vesna Kusin, direktor Nacionalnog muzeja renesanse u Ecouenu Alain Erlande-Brandenburg, zahrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić i francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint-Paul.

Autor likovnog postava je Miljenko Domijan, glavni konzervator Ministarstva kulture, a autori izložbene koncepcije su Vesna Kusin, Miljenko Jurković i Alain Erlande-Brandenburg.

Izložba "Renesansa u Francuskoj - remek djela iz kolekcije Nacionalnog muzeja renesanse u Ecouenu" otvorena je do 17. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙