FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedska: otvara se muzej posvećen fermentiranoj haringi

STOCKHOLM, 17. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Fermentirana haringa sBaltika, švedski kulinarski specijalitet posebno neugodnog mirisa,dobit će muzej u jednom mjestu na sjeveru zemlje, pišu u utorakšvedski mediji.
STOCKHOLM, 17. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Fermentirana haringa s Baltika, švedski kulinarski specijalitet posebno neugodnog mirisa, dobit će muzej u jednom mjestu na sjeveru zemlje, pišu u utorak švedski mediji.

Muzej će se otvoriti 4. lipnja u Skeppsmalenu i ponudit će posjetiteljima povijesnu, kulturnu i kulinarsku prezentaciju tog jela, kao i degustaciju za one najhrabrije.

Fermentirana haringa je specijalitet sjevera Švedske koji potiče iz vremena kada se haringa čuvala u salamuri.

Lovljene krajem proljeća i stavljane u otopinu soli u bačvama u kojima se čuvaju nekoliko dana haringe se nakon toga stavljaju na sunce na nekoliko mjeseci kako bi fermentirale a zatim se pakiraju radi prodaje. Tradicionalno se jedu sredinom kolovoza i poznate su po jakom i neugodnom mirisu kada se otvori konzerva.

Samo mali broj Šveđana priznaje da voli to jelo koje se služi s kuhanim krumpirima i uz koje se pije jaki alkohol ili pivo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙