FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY optužio Markicu Rebića, Ivicu Marijačića, Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja

DEN HAAG/ZAGREB, 27. travnja 2005.(Hina) - Haški sud (ICTY) podigao jeoptužnice za nepoštivanje suda protiv bišeg šefa hrvatskevojnoobavještajne službe Markice Rebića, novinara Ivice Marijačića, teprotiv Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, urednika i izdavačalista Hrvatsko slovo, objavio je u srijedu glasnogovornik ICTY-a JimLandale.
DEN HAAG/ZAGREB, 27. travnja 2005.(Hina) - Haški sud (ICTY) podigao je optužnice za nepoštivanje suda protiv bišeg šefa hrvatske vojnoobavještajne službe Markice Rebića, novinara Ivice Marijačića, te protiv Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, urednika i izdavača lista Hrvatsko slovo, objavio je u srijedu glasnogovornik ICTY-a Jim Landale.

"Primili smo dvije odluke suca Alphonsa Oriea kojima se potvrđuje i otpečaćuje optužnica protiv Ivice Marijačića i Markice Rebića i optužnicu protiv Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića za nepoštivanje suda", kazao je Landale na tjednom brifingu za novinare.

Obje optužnice povezane su s objavljivanjem, u Hrvatskoj u studenom 2004., iskaza zaštićenih svjedoka obrane i optužbe i transkripata njihovih svjedočenja sa zatvorenih sjednica suđenja Tihomiru Blaškiću tijekom 1997. i 1998. godine, kazao je Landale.

Prema pravilu 77. Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a za nepoštivanje suda zaprijećena je kazna do sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura, ili kombinaciji tih dviju kazni.

Markica Rebić, bivši šef SIS-a, optužen je da je Ivici Marijačiću, glavnom uredniku Hrvatskog lista, otkrio identitet zaštićenog svjedoka, koji je dao iskaz na suđenju Blaškiću u prosincu 1997., i dostavio mu transkripte njegovog svjedočenja na zatvorenoj sjednici.

Sudac Orie naložio je Tužiteljstvu da u roku od sedam dana obavijesti Tajništvo ICTY-a o mjestu boravka četvorice optuženih, a od Tajništva je zatražio da poduzme sve potrebne korake kako bi se optužnice uručile optuženima.

Transkripti sa zatvorenih sjednica suđenja Blaškiću, objavljivani su u Hrvatskom slovu, zbog čega je ICTY u prosincu 2004. izdao nalog u kojem je tražio prekid objavljivanja, te u Hrvatskom listu, tjedniku koji izlazi u Zadru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙