FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija traži uključenje u NATO-ovo Partnerstvo za mir

DEN HAAG, 2. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Srbija i Crna Gora zatražilaje u ponedjeljak trenutno i bezuvjetno uključenje u Partnerstvo za mirNATO-a obrazlažući to svojom pojačanom suradnjom s Međunarodnim sudomza ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).
DEN HAAG, 2. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Srbija i Crna Gora zatražila je u ponedjeljak trenutno i bezuvjetno uključenje u Partnerstvo za mir NATO-a obrazlažući to svojom pojačanom suradnjom s Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

"Približili smo se zahtjevima Europe, ali sada želim dodatnu gestu ohrabrenja, trenutačno i bezuvjetno uključenje u Partnerstvo za mir", rekao je ministar vanjskih poslova Vuk Drašković nakon razgovora sa svojim nizozemskim kolegom Ben Botom.

Drašković je tražio od Europljana i NATO-a da podrže transformaciju srpskih obavještajnih službi u sklopu Partnerstva za mir i dao naslutiti da bi to olakšalo uhićenje osoba koje ICTY optužuje, a koje su još u bijegu.

"To bi bio uvjet koji omogućuje ispunjenje ostatka naših obveza prema Den Haagu", rekao je Drašković.

Beograd treba ICTY-u izručiti 9 Srba ili bosanskih Srba među kojima je general Ratko Mladić.

Ne povezujući izravno pristup Partnerstvu za mir s Mladićevim uhićenjem, Vuk Drašković je naglasio "potrebu suradnje s NATO-om i EU za svladavanje te prepreke i svih prepreka za punu suradnju sa sudom u Haagu".

Od 15. studenoga, 15 Srba ili bosanskih Srba koji žive u Srbiji otišlo je na poticaj Beograda u Den Haag.

Još ih je 9 u bijegu, među kojima i najtraženiji bjegunci, politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić te bivši general JNA Ratko Mladić, optuženi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Program "Partnerstvo za mir" je formula suradnje koju je osnovao NATO-savez nakon raspada SSSR-a za zemlje bivšeg komunističkog bloka radi jačanja stabilnosti u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙