FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Markica Rebić: Tužiteljstvo ICTY-a se bavi glupostima

ZAGREB,27. travnja(Hina) - Bivši šef hrvatske vojnoobavještajne službeSIS Markica Rebić, kojeg je Haški sud (ICTY) u srijedu optužio zanepoštivanje suda zbog objave identiteta zaštićenog svjedoka, izjavioje da se haško Tužiteljstvo bavi glupostima.
ZAGREB,27. travnja(Hina) - Bivši šef hrvatske vojnoobavještajne službe SIS Markica Rebić, kojeg je Haški sud (ICTY) u srijedu optužio za nepoštivanje suda zbog objave identiteta zaštićenog svjedoka, izjavio je da se haško Tužiteljstvo bavi glupostima.

"Meni je zaista teško proniknuti u motive Tužiteljstva da se bavi ovakvim glupostima", izjavio je Rebić. "Tužiteljstvo time potvrđuje da je beskrupulozno te da skriva svoje mutne manevre koje je vršilo dok je optuživalo da smo hrvatska država i ja osobno skrivali Miroslava Bralu", kazao je Rebić u izjavi koju je emitirao Hrvatski radio.

Rebić, bivši šef SIS-a i savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana za nacionalnu sigurnost, optužen jer je uredniku Hrvatskog lista iz Zadra, Ivici Marijačiću otkrio identitet zaštićenog svjedoka, predao mu kopije izjave svjedoka Tužiteljstvu i transkript njegova iskaza sa zatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškiću 19. prosinca 1997.

Radilo se o nizozemskom časniku SFOR koji je svjedočio da se Miroslav Bralo - Cicko, 1997. pokušao predati u bazi SFOR kod Zavidovića, ali je nakon višesatnog natezanja vraćen s porte uz objašnjenje da ga Tužiteljstvo ne vodi među optuženima.

Prošle je godine otkriveno da je Bralo optužen još 1995., a Tužiteljstvo je optužilo vlasti RH za njegovo skrivanje.

Što se tiče otkrivanja tajnog identiteta nizozemskog časnika SFOR-a, Rebić je ocijenio da "ni onda ni sada nije bilo nikakve opasnosti za njega, što potvrđuje i to da mu se ništa nije dogodilo".

Naglasio je kako je kod objavljivanje spornog teksta u Hrvatskom listu napisao kako je "svjestan što radi, ali je uvjeren da čini korist Hrvatskoj i sebi osobno, jer ukazuje kako nije istina da su hrvatska država i on bili umiješani u skrivanje Brale".

"Zanimljivo je da sud ne postavlja pitanje odgovornosti Tužiteljstva zbog zakulisnih igara u slučaju Bralo, već optužuje one koji su objavili istinu o tome", dodao je Rebić.

Njegov suoptuženik Ivica Marijačić, izjavio je kako nije namjeravao opstruirati rad ICTY-a niti ugroziti sigurnost svjedoka, već ukazati na proturječne postupke Tužiteljstva.

Najavio je da će u idućem broju Hrvatskog lista objaviti ispriku zbog kršenje pravila ICTY-a, te izrazio očekivanje da će Hrvatsko novinarsko društvo stati u obranu njegovih profesionalnih sloboda i prava.

U drugoj optužnici objavljenoj danas ICTY je za nepoštivanje suda optužio izdavača i urednika lista Hrvatsko slovo, Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića, zbog objavljivanja identiteta i transkripta iskaza sa zatvorene sjednice drugog svjedoka sa suđenja Blaškiću.

Za nepoštivanje suda najviša predviđena kazna je sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura, a moguća je i kombinacija tih kazni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙