FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haag: Počela saslušanja po tužbi Srebreničana protiv Nizozemske

DEN HAAG,12. svibnja(Hina/AP/AFP) - Pred Okružnim sudom u Haagu učetvrtak su započela prelimirna ispitivanja svjedoka kako bi seutvrdilo postoje li osnove za suđenje na temelju građanske tužbe kojusu protiv Nizozemske podigle dvije obitelji žrtava pokolja uSrebrenici 1995., koju su štitile nizozemske "plave kacige".
DEN HAAG,12. svibnja(Hina/AP/AFP) - Pred Okružnim sudom u Haagu u četvrtak su započela prelimirna ispitivanja svjedoka kako bi se utvrdilo postoje li osnove za suđenje na temelju građanske tužbe koju su protiv Nizozemske podigle dvije obitelji žrtava pokolja u Srebrenici 1995., koju su štitile nizozemske "plave kacige".

"Današnje preliminarno ispitivanje treba omogućiti odvjetnicima da ocjene svoje izglede u građanskoj parnici", rekao je novinarima predsjedavajući sudac.

Kao prvi svjedok ispitan je časnik Berend Osterveen. Na pitanje što su nizozemske snage učinile pripremajući se za srpsku ofenzivu na grad rekao je kako takvu mogućnost "nisu ni uzimali u obzir".

Obitelji žrtava kažu da Nizozemska treba biti proglašena odgovornom i platiti kompenzacije jer njezine snage u sastavu UNPROFOR-a u srpnju 1995. nisu uspjele spriječiti masakr nad više od 7.800 bošnjačkih muškaraca i dječaka, od kojih je većina bila žrtvom masovnih pogubljenja.

Ta tragedija koju je Haški sud (ICTY) okvalificirao genocidom, najteži je ratni zločin počinjen u Europi nakon II. svjetskog rata.

Časnik Osterveen je prvi od sedam nizozemskih svjedoka koji će biti saslušani u iduća dva mjeseca, među njima i zapovjednik postrojbe pukovnik Thom Karremans i tadašnji ministar obrane Joris Voorhoeve. Tužba dviju obitelji je pokusni slučaj, nakon čijeg bi uspjeha moglo uslijediti još 50 tužbi.

Uglavnom je riječ o obiteljima žrtava iz redova lokalnog osoblja u bazi UN-a u Potočarima kod Srebrenice.

Prvo saslušanje danas su pratili supruga i djeca Rize Mustafića, električara koji je radio za Nizozemce u Potočarima ali ga oni nisu zaštitili od masakra.

Genocid u Srebrenici bio je povod za istragu posebne komisije Parlamenta Nizozemske, kao i Instituta za ratnu dokumentaciju nakon čijeg je izvješća u travnju 2002. vlada premijera Wima Koka podnijela ostavku, zbog utvrđene suodgovornosti za tragediju.

Odvjetnici rodbine žrtava ranije su javno zahtijevali od nizozemske vlade 2.6 miljardi dolara za naknadu štete, kao polazište za nagodbu do koje nije došlo.

Odvjetnik nizozemske vlade Meine Dijkstra rekao je danas da rodbina treba tražiti kompenzacije od Srbije a ne od Nizozemske. "To je adresa na koju trebate ići, ljudi koji su počinili pokolj".

Bosna i Hercegovina tužila je Srbiju i Crnu Goru za genocid u Srebrenici pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu a presuda u tom predmetu može biti polazište BiH za ratne reparacije od SCG.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙