FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: velik interes za Sajam vlastelinstva na Dubovcu

KARLOVAC, 25. svibnja 2005. (Hina) - Zbog velikog pritiska raznihzborova i povijesnih družbi, te starih zanata iz čitave Hrvatske da sepredstave na prvom Sajmu vlastelinstva, koji je počeo 20. svibnja, atrebao je trajati do 6. lipnja, organizatori razmatraju mogućnostnastavljanja te turističke aktivnosti na karlovačkom Starom graduDubovcu i tijekom ljeta, rekli su organizatori na današnjojkonferenciji za novinare.
KARLOVAC, 25. svibnja 2005. (Hina) - Zbog velikog pritiska raznih zborova i povijesnih družbi, te starih zanata iz čitave Hrvatske da se predstave na prvom Sajmu vlastelinstva, koji je počeo 20. svibnja, a trebao je trajati do 6. lipnja, organizatori razmatraju mogućnost nastavljanja te turističke aktivnosti na karlovačkom Starom gradu Dubovcu i tijekom ljeta, rekli su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare.

Sajam vlastelinstva Dubovac je turistička manifestacija na kojoj sudjeluju kostimirani obrtnici, trgovci, glumci, glazbenici i razni drugi zabavljači, te uniformirani pripadnici raznih drugih povijesnih postrojbi. Na sajmu se predstavljaju stari zanati, oživljavaju stare igre i običaji, priređuje i poslužuje hrana po starim receptima. Za najmlade posebnu atrakciju čini dio sajma s domaćim životinjama.

Sajam su do sada organizirano posjetile tisuće učenika iz karlovačkih i zagrebačkih škola, a programe za građanstvo, prvog vikenda Sajma, oko dvije tisuće posjetitelja. Osim mnoštva besplatnih sadržaja prodano je preko 600 ulaznica za posjet Branič kule Dubovca, sa stalnim muzejskim postavom.

Radnim danom održavaju se edukativni sadržaji za učenike osnovnih i srednjih škola, a osim muzejskim sadržajem, edukativni program za školske grupe bogat je radionicama srednjovjekovnih plesova, žongliranja, keramičarskog i drugih starih zanata, izrade vitraja, bubnjanja i streličarstva, jahanja i "gombarenja".

Današnjoj tiskovnoj konferenciji prethodila je degustacija mesnog jela iz kotlića, skuhanog od namirnica dostupnih Europljanima u srednjem vijeku. Zanimljivost jela je da se servira u krušnim zdjelicama koje se, zajedno s jušnim sadržajem, malo po malo i pojedu.

Na edukativnoj radionici za školsku djecu danas je predstavljen razvoj kemije. Tako su učenici Tehnološko-kemijske škole, kostimirani u srednjovjekovne alkemičare, predstavili samozapaljivost i praskavost materije u specifičnim kemijskim reakcijama.

Sajam vlastelinstva Dubovac organizirali su karlovačka Turistička agencija "Ferial" i karlovački Gradski muzej, uz potporu Turističke zajednice grada Karlovca i uz financijsku potporu od 50 tisuća kuna Ureda za kulturni turizam Hrvatske turističke zajednice.

"O Sajmu dosta govori i podatak da su od Ureda za kulturni turizam više novca dobile samo Dubrovačke ljetne igre i Splitsko ljeto", rekao je vlasnik "Feriala" Željko Trezner.

Svi atraktivni sadržaji Sajma vlastelinstva bit će dostupni građanstvu i idućih dana, a u subotu će na Dubovcu biti povijesne postrojbe iz Požege, Varaždina i Pregrade, tako da će biti i pucnjave, dok je u nedjelju "Dan vještica, vila i vilenjaka".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙