FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani bioetike u Rijeci: Palijativna skrb društveni, a ne individualni problem

RIJEKA,25. svibnja 2005.(Hina) - Šesti Dani bioetike na Medicinskomfakultetu u Rijeci završili su danas raspravom o bioetičkim,moralno-teološkim, pravnim, sociološkim i drugim aspektima palijativneskrbi i hospicijskog pokreta.
RIJEKA,25. svibnja 2005.(Hina) - Šesti Dani bioetike na Medicinskom fakultetu u Rijeci završili su danas raspravom o bioetičkim, moralno-teološkim, pravnim, sociološkim i drugim aspektima palijativne skrbi i hospicijskog pokreta.

Problem palijativne skrbi treba promatrati kao društveni, a ne individualni problem, a u društvu treba razvijati pravilan odnos prema smrti kao dijelu životnog ciklusa koji podrazumjeva olakšavanje posljednjih trenutaka života uz očuvanje dostojanstva i integriteta umiruće osobe, istaknuto je.

Rečeno je da je u tom području neophodno povećati edukaciju, i stručne i cjelokupne javnosti, posebice obitelji osoba o kojima se skrbi.

U raspravi je, među ostalim, istaknuto da, prema istraživanjima udruga, većina građana ne zna što je palijativna skrb. Sudionici rasprave drže da bi u nastavu na studiju medicine trebalo uvesti konkretnu palijativnu skrb, liječnike dodatno educirati, a etiku više izučavati na svim fakultetima.

Na trodnevnom bioetičkom skupu okupilo se više desetaka liječnika, socijalnih radnika, predstavnika vjerskih zajednica, udruga i bioetičara iz nekoliko zemalja. Razmatrali su pitanja eutanazije, distanazije, palijativne medicine i osnivanja hospicija, uvođenja palijativne skrbi u zdravstveni sustav, a iznesena su i iskustva europskih hospicijskih pokreta.

Tijekom skupa istaknuta je potreba osnivanja hospicija u Rijeci i organiziranja cjelovite palijativne skrbi u tom, ali i u drugim gradovima.

U Rijeci je nedavno osnovano Udruženje za palijativnu skrb, uz potporu riječkog Ekumenskog pokreta, ali je istaknuta i potreba da se u tom gradu osnuje podružnica Hrvatskog društva za hospicij koje djeluje pri Hrvatskom liječničkom zboru.

Ocijenjeno je da, iako u Hrvatskoj postoji zakonski okvir za razvoj palijativne skrbi, takva skrb još nije uključena u sustav obveznog zdravstvenog osiguranja te da na nacionalnoj razini ne postoji jasna politika palijativne skrbi.

Zatvarajući Dane bioetike, splitski etičar i teolog fra Luka Tomašević istaknuo je značenje "riječke bioetičke škole" i Katedre za društvene znanosti riječkog Medicinskog fakulteta putem koje je bioetika na tom fakultetu uvedena u nastavu.

Šeste Dane bioetike organizirali su riječki Medicinski fakultet, Međunarodno udruženje za kliničku bioetiku, Hrvatsko bioetičko društvo i Hrvatski liječnički zbor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙