FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup o fakultetima i studijima prometnih znanosti u Europi

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - "Fakulteti i studiji prometnihznanosti u Europi" naziv je danas započetog dvodnevnog znanstvenogskupa, organiziranog s ciljem približavanja i usklađivanja sustavavisokog obrazovanja iz područja prometa standardima Europske unije iBolonjskom procesu.
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - "Fakulteti i studiji prometnih znanosti u Europi" naziv je danas započetog dvodnevnog znanstvenog skupa, organiziranog s ciljem približavanja i usklađivanja sustava visokog obrazovanja iz područja prometa standardima Europske unije i Bolonjskom procesu.

Na skupu, koji je organizirala Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti, sudjeluju europski prometni znanstvenici iz Austrije, BiH, Češke, Letonije, Litve, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

Predsjednik Znanstvenog vijeća za promet HAZU-a akademik Josip Božičević otvorio je stručni dio skupa predavanjem o perspektivama razvoja prometnih znanosti, izrazivši uvjerenje da će tijekom znanstvenog skupa odrediti konkretna akademska suradnja u skladu s Bolonjskom deklaracijom.

Na razini EU, prometni sektor sudjeluje s udjelom od sedam posto BDP-a, s oko sedam posto uposlenosti stanovništva i 30 do 40 posto investicija vezanih za prometni sektor i 30 posto energetske potrošnje, kazao je Božičević. S druge strane, negative dimenzije prometa, stradavanje ljudi, onečišćenja okoliša i zagušenje prometa, dosegle su zabrinjavajuću razinu, kazao je zaključivši kako se u studijama održivog razvoje prometnog sustava mora vodi računa o navedenim aspektima. Zaključio je kako se u procesu transformacije sustava visokog obrazovanja, prometnim znanostima mora osigurati odgovarajući status u znanstvenoj klasifikaciji.

Tijekom stručnog dijela skupa, koji se održava u sekcijama, riječi će biti o fakultetima i studijima prometnih znanosti u Europi, mrežama profesionalnog prometnog obrazovanja, smjernicama za razvoj, istraživačkim aktivnostima te razvoju, organizaciji i perspektivama Fakulteta prometnog inženjerstva u Budimpešti, Dresdenu, Zagrebu i drugim europskim gradovima.

Skup su pozdravili i predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš, te predstavnici Sveučilišta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙