FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreni Dani bioetike u Rijeci

RIJEKA,23. svibnja 2005.(Hina) - "Dani bioetike" naziv je trodnevnemanifestacije koja je počela jutros na riječkom Medicinskom fakultetu,a središnja su tema mogućnosti i potrebe Rijeke i Primorsko-goranskežupanije za osnivanjem hospicija.
RIJEKA,23. svibnja 2005.(Hina) - "Dani bioetike" naziv je trodnevne manifestacije koja je počela jutros na riječkom Medicinskom fakultetu, a središnja su tema mogućnosti i potrebe Rijeke i Primorsko-goranske županije za osnivanjem hospicija.

Bioetika je novija znanstvena disciplina koja razmatra moralna pitanja u medicini, zdravstvu, ekologiji, populacijskoj politici te zaštiti životinja. Razvoj te discipline počeo je 70-ih godina prošloga stoljeća u SAD-u, a na riječki Medicinski fakultet uvedena je 90-ih godina pod vodstvom pročelnika katedre za društvene znanosti prof dr. Ivana Šegote koji je i predsjednik Međunarodnog udruženja za kliničku bioetiku. Klinička bioetika proučava bioetičke dvojbe i probleme odnosa liječnika prema bolesnicima.

Dekan riječkog Medicinskog fakulteta Miljenko Kapović istaknuo je danas visoku razinu rada Katedre za društvene znanosti tog fakulteta pod vodstvom prof. Šegote, navevši da će zbog međunarodnog ugleda te katedre Rijeka biti domaćin svjetskog kongresa bioetike 2008. godine.

Govoreći o temi hospicija u Rijeci, Kapović je naveo da je ta insititucija, koja se brine o starim, nemoćnim i napuštenim osobama, karakteristična za razvijena demokratska društva.

Rekao je da je fakultet spreman pronaći najbolja rješenja za realizaciju hospicija ako se postigne dogovor s jedinicama lokalne i područne samouprave da se krene u taj projekt.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da potreba za hospicijem nije upitna, već mogućnosti njegove realizacije.

U sklopu Dana bioetike sutra će se održati okrugli stol o mogućnosti osnivanja hospicija u Rijeci. Održat će se i predavanja o hospicijskom pokretu u Europi i svijetu te u Hrvatskoj kao i o raznim aspektima hospicijskog pokreta.

Na skupu sudjeluju znanstvenici i stručnjaci iz cijele Hrvatske i pet stranih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙